04.03.2020 08:04
ZAGREB, 3. ožujka 2020. (Hina) - Glavna skupština Zagrebačke banke (Zaba), koja je sazvana za 8. travnja, trebala bi donijeti odluku da se gotovo cijela prošlogodišnja dobit banke, više od 1,5 milijardi kuna, isplati za dividendu, koja bi iznosila 4,83 kune po dionici, objavljeno je u utorak iz Zagrebačke banke.
Neto dobit banke poslije oporezivanja lani je iznosila gotovo 1,549 milijardi kuna, od čega utvrđena dobit nakon oporezivanja kroz račun dobiti i gubitka iznosi 1,562 milijarde kuna, a umanjena je za 12,8 milijuna kuna gubitka nakon oporezivanja kroz ostalu sveobuhvatnu dobit. Kako se navodi u pozivu na glavnu skupštinu objavljenom na internetskoj stranici Zagrebačke burze, Uprava i Nadzorni odbor predlažu dioničarima da na skupštini odluče da se 1,547 milijardi kuna rasporedi za isplatu dividende, a 2,4 milijuna kuna u zadržanu dobit banke.

Time bi se dioničarima isplatila dividenda u iznosu od 4,83 kune po dionici, što je gotovo za jednu kunu manje od prošlogodišnje dividende, koja je po dionici iznosila 5,79 kuna.Kako se navodi u prijedlogu odluke o isplati dividende, isplatit će se dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 16. travnja 2020. Datum od kojega će se trgovati dionicom Zagrebačke banke bez prava na isplatu dividende je 15. travnja 2020., dok tražbina za isplatu dividende dospijeva dana 6. svibnja ove godine.

Inače, najveći dio prošlogodišnje dobiti kroz dividendu će dobiti najveći dioničar, talijanska banka UniCredit, koja, po zadnjim podacima o deset najvećih dioničara, ima 84,48 posto dionica Zagrebačke banke, dok veći udio još ima Allianz SE, 11,72 posto. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.