03.03.2020 08:17
ZAGREB, 2. ožujka 2020. (Hina) - Dalekovod grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 9,2 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvaren gubitak od 119,6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
I matično društvo - Dalekovod d.d., lani je ostvarilo neto dobit, od 11,7 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvaren gubitak od 233 tisuće kuna.Rezultati za 2019. godinu pokazuju trend oporavka poslovanja nakon u financijskom rezultatu vrlo izazovne 2018. godine. Uz ostvarenje glavnih ciljeva usmjerenih na stabilizaciju prihoda i dobiti godinu je obilježio započeti proces restrukturiranja i snažan rast novougovorenih poslova", navodi se u izvješću Uprave.  Također se ističe kako je početak 2019. godine obilježen prodajom vjetroelektrana (društva Dalekovod Professio d.d.), što je Grupi osiguralo sredstva za smanjenje duga i likvidnost nužnu za početak procesa restrukturiranja i osiguranje rasta Grupe. Prema podacima iz financijskog izvješća, ostvareni poslovni prihodi Grupe iznose 1,3 milijarde kuna, što predstavlja porast od 5,4 posto.  

U matičnom društvu Dalekovod d.d. poslovni prihodi su porasli za 6,6 posto i iznose 986 milijuna kuna.Prihodi od prodaje Grupe su iznosili 1,25 milijardi kuna i porasli su osam posto, a prihodi od prodaje Dalekovoda d.d. su povećani sedam posto, na 952,6 milijuna kuna."Rast prihoda Grupe najvećim dijelom proizlazi iz rasta matične kompanije kao posljedica snažne dinamike ugovaranja i projektnih aktivnosti", navodi se u izvješću. Tako je tijekom godine Društvo ugovorilo ili je odabrano kao najbolji ponuditelj na projektima vrijednosti preko 1,4 milijardi kuna, što 2019. godinu svrstava u jednu od najuspješnijih poslovnih godine s tog aspekta, ističu iz tvrtke. Napominju i kako trenutna vrijednosti ugovorenih radova matičnog društva iznosi više od 1,6 milijardi kuna.Poslovni rashodi Grupe lani su iznosili 1,29 milijardi kuna i smanjeni su jedna posto prema godini ranije, a pali su i poslovni rashodi Dalekovoda d.d. za jedan posto, na 959,3 milijuna kuna.

U izvješću se ističe i kako je Grupa unatoč jasnom trendu oporavka tijekom 2019.  poslovala u uvjetima ograničene likvidnosti te je uz provedbu ključnih internih aktivnosti ovisila i o neposrednoj podršci ključnih vjerovnika, financijskih institucija.Nastavno na poboljšanje financijskih pokazatelja tijekom godine Grupa je osigurala garantni okvir u iznosu od 22 milijuna eura u zadnjem kvartalu 2019. godine. Tim okvirom, kako se navodi, djelomično su osigurane potrebe Grupe za projekte dobivene odnosno ugovorene tijekom 2019. godine. Iz Dalekovoda ističu i kako menadžment Grupe i u narednom periodu nastavlja s aktivnostima financijskog restrukturiranja s ciljem poboljšanja financijskog položaja Grupe.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.