28.02.2020 14:44
LEVERKUSEN, 28. veljače 2020. (Hina/dpa) – Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je o većim prihodima i dobiti u 2019. zahvaljujući, dijelom, i akviziciji američke agrokemijske kompanije Monsanto.
Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju, prihodi su mu prošle godine poskočili 18,5 posto, na 43,5 milijardi eura.Neto dobit više je nego udvostručena, na 4,1 milijardu eura eura, djelomično i zahvaljujući prodaji dijela poslovanja, pokazuje izvješće, objavljeno u četvrtak.

Bayer se suočava s valom tužbi u SAD-u zbog Monsantova herbicida koji sadrži glifosat, povezan s obolijevanjem od raka. Između listopada i veljače broj tužbi u SAD-u porastao je za 5.900, na 48.600, i trenutno im se ne nazire kraj, priopćila je kompanija.Bayer je uložio žalbe na ogromne odštete koje bi morao platiti podnositeljima tužbi prema presudama američkih sudova.

Izvršni direktor Werner Baumann izjavio je u četvrtak da će kompanija ići do najviših instanci, bude li potrebno. Citirao je pri tome ocjenu Američke agencije za zaštitu okoliša iz siječnja, prema kojoj „ne postoji rizik zabrinutosti za ljudsko zdravlje ako se glifosat koristi u skladu s postojećim uputama“. Prema njegovim procjenama, kompanija će se nagoditi s podnositeljima tužbi i platiti više milijardi dolara odštete.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.