25.02.2020 15:47
MUENCHEN/ZAGREB, 25. veljače 2020. (Hina) - Njemački osiguravateljski div Allianz izvijestio je da je u 2019. povećao prihode i dobit zahvaljujući snažnom poslovanju u segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja.
Ukupni prihodi Allianza u 2019. godini uvećani su 7,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 142,4 milijarde eura, pokazali su preliminarni podaci za fiskalnu 2019. godinu. U segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja porasli su 8,5 posto, na 76,4 milijarde eura. Operativna dobit u tom je dijelu Allianzova poslovanja poskočila 13,4 posto, na 4,7 milijardi eura.

U segmentu neživotnih osiguranja ukupni prihodi, uključujući bruto zaračunatu premiju i prihode od naknada i provizija, porasli su 6,8 posto, na 59,2 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće. Operativna dobit smanjena je pak 11,9 posto, na 5,05 milijardi eura. U segmentu upravljanja imovinom prihodi su uvećani za 6,4 posto, na 7,2 milijarde eura. Operativna dobit porasla je 6,9 posto, na 2,7 milijardi eura. Allianz Grupa prošlu je godinu tako zaključila s operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, tri posto većom nego u godini ranije i blizu gornje granice ciljanog raspona.Snažniju operativnu dobit pripisuju poslovanju sa životnim i zdravstvenim osiguranjima i većim investicijskim maržama, pozitivnoj jednokratnoj dobiti u SAD-u i rastu broja polica osiguranja. 

Neto dobit pripisiva dioničarima u 2019. uvećana je 6,1 posto, na 7,9 milijardi eura, što u Allianzu pripisuju ponajprije većoj operativnoj dobiti i nižim porezima.  "Allianz je i u 2019. povlačio značajne strateške poteze, poput akvizicija u Britaniji i Brazilu, a postao je i prvi osiguravateljski holding u potpunom stranom vlasništvu u Kini", konstatirao je izvršni direktor Oliver Baete. Zahvaljujući snažnim rezultatima poslovanja podigli su ciljanu operativnu dobit za 2020., za 4,3 posto, na 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna.

Upravni odbor predložio je dividendu od 9,60 eura po dionici, 6,7 posto višu nego u prethodnoj godini. Time su povećali dividendu sedmu godinu zaredom, napominju u priopćenju.Allianz Grupa najavila je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura, koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.