30.01.2020 08:22
FRANKFURT, 29. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u prosincu 2019. najslabije u protekle dvije godine dok je kreditiranje potrošača zabilježilo najsnažniji rast u 11 godina, pokazali su u srijedu najnoviji podaci ECB-a.
Mnoge kompanije u eurozoni teško se nose s posrnulom trgovinom i recesijom u sektoru proizvodnje, ali su zato potrošači i dalje relativno optimistični, primjećuje Reuters, ukazujući na kontinuirani rast plaća i zaposlenosti, kao i aktivnosti u uslužnom sektoru. Rast kreditiranja nefinancijskih korporacija u 19-članoj eurozoni usporio je u prosincu 2019. na 3,2 posto, izjednačivši se s razinom iz prosinca 2017. godine. U studenome porasli su 3,4 posto.Potrošačko je pak kreditiranje ubrzalo na 3,7 posto, najvišu razinu u 11 godina, nakon 3,5-postotnoga rasta u mjesecu ranije, pokazali su podaci ECB-a. U nastojanju da potakne rast, ECB je u prošlogodišnjem rujnu pokrenuo novi paket poticaja kako bi smanjio troškove kredita i time održao obilan plasman kredita prema gospodarstvu. Nove ankete pokazuju stabilizaciju ali najnoviji podaci ECB-a otkrivaju nešto složeniju sliku, primjećuje Reuters. Banke su u proteklom mjesecu kompanijama odobrile samo 700 milijuna eura kredita, manje od 10 posto prosječnog mjesečnog iznosa u prošloj godini. Razlog tomu zazor je kompanija od dugoročnih kredita, segmenta koji se ECB nada potaknuti novim, vrlo povoljnim kreditima komercijalnim bankama, napominje agencija.Kućanstvima je pak u prosincu odobreno 23,8 milijardi eura kredita, najveći iznos od početka 2008. godine, pri čemu je najveća potražnja zabilježena u segmentu jeftinih hipotekarnih kredita. Član upravnog odbora ECB-a Yves Mersch nedavno je upozorio da bi ultrapopustljiva monetarna politika mogla dovesti do stvaranja 'mjehura', posebno na tržištu nekretnina, dodajući da je ECB možda posijao sjeme nove krize. Monetarni agregat M3, pokazatelj ponude novca kojeg mnogi analitičari smatraju i pouzdanim signalom budućih aktivnosti, porastao je u prosincu pet posto na godišnjoj razini, znatno slabije nego u prethodnom mjesecu kada je uvećan 5,6 posto.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.