22.01.2020 07:00
LONDON, 21. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Pučka pravobraniteljica Europske unije objavila je u utorak da je pokrenula istragu o prijelazu nekadašnjeg direktora Europske agencije za banke (EBA) u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu.
EBA je rujnu prošle godine priopćila da je njezin izvršni direktor Adam Farkas podnio ostavku jer namjerava postati izvršni direktor Udruženja financijskih tržišta u Europi (AFME). Agencija je Farkasu postavila nekoliko uvjeta, uključujući i 18-mjesečnu zabranu savjetovanja AFME i njezinih članova o temama izravno povezanima s njegovim radom u EBA-i u prethodne tri godine. Pojedini zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su da su uvjeti previše blagi, ustvrdivši da je posrijedi još jedan primjer prakse „rotirajućih vrata”, upitno glatkog prijelaza europskih dužnosnika na unosne poslove u privatnom sektoru.

Europska pučka braniteljica objavila je danas na internetskoj stranici da je pokrenula istragu o Farkaševom prijelazu u AFME. "Istraga se temelji na pritužbi organizacije Change Finance koja tvrdi da će prijelaz izvršnog direktora EBA-e u AFME stvoriti sukob interesa”, navodi Emily O'Reilly.U pismu upućenom 16. siječnja čelniku EBA-e Joseu Manuelu Campi, bivšem bankaru španjolskog Santandera, europska pučka pravobraniteljica postavila je niz pitanja, uključujući kada je i na koji način Farkas saznao za mogućnost zapošljavanja u AFME-i. Želi znati i zašto će Farkas, nakon što je podnio ostavku u EBA-i, ostati član upravnog odbora europskog regulatora za financijska tržišta. „Što se tiče odluke pučke pravobraniteljice o pokretanju istrage o prijelazu Adama Farkasa u AFME, mi je, naravno, prihvaćamo i nastavljamo suradnju s njom te ćemo odgovarati na njezine upite”, priopćila je u utorak EBA.

Change Finance lobira da se prekine „kasino” bankarstvo. Zahtijevaju također da se financijski sektor podvrgne pritisku kako bi više ulagao u društvene i ekološki održive aktivnosti. U AFME-i nisu željeli komentirati odluku o istrazi a Farkas nije bio odmah dostupan za komentar. Na Farkasevu poziciju u EBA-i predložen je Gerry Cross, dužnosnik za regulaciju u Irskoj središnjoj banci. U razdoblju od 2011. do 2015. godine bio je direktor za lobiranje u AFME-u. Pučka pravobraniteljica provodi istrage o mogućim nepravilnostima u institucijama EU-a ali njezine odluke nisu obvezujuće, podsjeća Reuters.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.