21.01.2020 08:00
PULA, 20. siječnja 2020. (Hina) - Dva dana prije Skupštine vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju, na kojoj bi trebalo odlučiti hoće li se u Puli graditi brodovi, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac vjeruje da će Vlada, kao najveći vjerovnik, ipak donijeti odluku koja će zadovoljiti radnike i sve u Istri da se u Puli nastavi brodogradnja.
Skupština vjerovnika u srijedu bi u Pazinu trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856. "Volio bih reći da je u srijedu 'dan D' za budućnost pulske brodogradnje, međutim, u proteklih godinu i pol takvih je dana bilo jako puno, a da se u njima ništa nije dogodilo", rekao je Cerovac. Dodao je kako, po njegovu mišljenju, postoje dobre pretpostavke da se na pulskim navozima u toj novoj tvrtki pokrene poslovanje i počnu graditi brodovi. Vjeruje da bi prvi konkretni pomak u ostvarivanju tih planova mogao biti dovršetak gradnje broda za prijevoz stoke koji je u brodogradilištu. 

"Nakon toga vjerujem da postoji dobra perspektiva za ugovaranje novih poslova jer, prema informacijama koje imam, ima brodovlasnika koji su zbog dobrih iskustava i dalje zainteresirani za nastavak suradnje s tim brodogradilištem. Stoga vjerujem da postoji dobra mogućnost da se u kratkom roku ugovori gradnja novih brodova", poručio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Ponovio je kako sve ovisi o tome kako će se Vlada ponijeti i kakvo će stajalište zauzeti na ročištu u Pazinu."U srijedu ćemo vidjeti hoće li konačno prevladati razum i biti donesena odluka koja će omogućiti ponovno zapošljavanje brodograditelja koji su sad prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje ili su posao morali potražiti daleko od doma", zaključio je Cerovac. Rekao je kako želi vjerovati da će "prevagnuti isplativost nastavka proizvodnje, a ne politička igra i da će se u Uljaniku ponovno graditi brodovi".

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.