09.01.2020 07:00
LJUBLJANA, 8. siječnja 2020. (Hina) - Nakon što je lani kupila slovensku  SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, mađarska bankarska grupacija OTP planira daljnje širenje na slovenskom financijskom tržištu, na kojemu želi dostići više od četvrtine udjela, kazao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.
Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da dosegne od 25 do 30 posto udjela na slovenskom bankarskom tržištu, bilo organskim rastom, bilo preuzimanjem drugih banaka. U 2018. godini udio OTP-a na slovenskom tržištu po ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto.

Kako je Csanyi istaknuo, ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države. Sredinom 2019. godine, za iznos koji nije objavljen, OTP je od francuske banke Societe Generale kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na slovenskom financijskom tržištu i čija je knjigovodstvena vrijednost tada iznosila oko 600 milijuna eura.

OTP  je vrlo aktivan na području projektnog financiranja, a tako će djelovati i u Sloveniji. S tim u vezi, Csanyi je potvrdio da će tvrtka za ulaganje u nekretnine unutar mađarske grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika, koji obuhvaća gradnju nove željezničke postaje s hotelom i trgovačkim centrom u Ljubljani. Nada se da će ulaganje u projekt, koji zbog raznih komplikacija nije realiziran više od desetljeća, započeti ove godine."Mogli bismo investirati i u javne projekte infrastrukture ako bi se za to ukazala prigoda", rekao je  Csany.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.