20.12.2019 07:56
ZAGREB, 19. prosinca 2019. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorili su u četvrtak Vladu da je stanje u Đuro Đaković grupi alarmantno, zato traže hitan sastanak na kojem bi se odredio datum kada će kompanija dobiti novu Upravu i pokrenuti proizvodnju, inače će Badnjak dočekati na Markovu trgu.
"Zahtijevamo od premijera Andreja Plenkovića da primi predstavnike radnika ĐĐ grupe i sindikata i da ne obećava kako će nešto riješiti, nego da se razgovara o konkretnim datumima i rješenjima", poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel na konferenciji za novinare. Izrazio je bojazan da situacija u ĐĐ grupi nalikuje na probleme koji su se pojavili u propalom brodogradilištu Uljanik. "Identični scenarij, obećanja, isti likovi i glumci", kaže Novosel."

Je li ovo plan Vlade za Slavoniju? Ovo više nije iseljavanje, ovo je 'bježanija'. Pozivamo Vladu i premijera pod hitno da nas primi i da se dogovorimo koji su to datumi, kada ćemo dobiti Upravu i investiranje, kada ćemo pokrenuti proizvodnju da ne ispadnemo najveće budale u Europi", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora u Đuri Đakoviću Ivan Barić. Ustvrdio je kako je situacija u toj kompaniji za plakati - zbog štrajka radnika ne dovršava se proizvodnja, a 95 proizvoda izvoze u Europu. "Preko 100 milijuna kuna je zarobljeno, 96 posto proizvoda se ne može isporučiti kupcu. Račun tvrtke blokiran, nedovršene proizvodnje za europsko tržište ima 100 milijuna kuna, mi zbog blokade ne možemo kupiti robu", kazao je Barić.

Ministar Horvat nije ispunio obećanja

Ponovio je kako nemaju konkretnog rješenja, a ministar gospodarstva Darko Horvat četiri puta najavio je da će dobiti Upravu. Predsjednik SMH-a Siniša Kosić ustvrdio je da Horvat, dok je bio u Slavonskom Brodu među radnicima, nije bio pod pritiskom kada je davao obećanja, ali nije ih ispunio. "Želimo da ministar ispuni obećanja - da svi radnici dobiju plaću, da se osigura međufinanciranje dok se ne riješi financiranje proizvodnje s pratećom bankom, te da se obave razgovori s potencijalnim članovima Uprave ĐĐ grupe, jer u ovoj situaciji kompanija je obezglavljena", poručio je Kosić.

Vlada je tvrdila da je spremna pokrenuti proizvodnju i da kompanija krene profitabilno raditi, ali to treba obaviti što prije."Direktor ĐĐ grupe se najavi na razgovor u Ministarstvu gospodarstva, ali ministar Horvat ode na put, očito je da ne mogu taj problem riješiti", kaže Kosić. Očekujemo da predsjednik Vlade preuzme inicijativu, u protivnom će radnici dočekati Badnjak na Markovu trgu, zaprijetio je šef SMH-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.