19.12.2019 08:00
ZAGREB, 18. prosinca 2019. (Hina) - Zagrebačka burza (ZSE) stekla je 5,3 posto vlasništva Makedonske burze (MSE) sklapanjem ugovora koji je prijavljen Makedonskoj burzi, izvijestili su u srijedu iz ZSE-a.
To je druga akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi od strane Zagrebačke burze, nakon što je 2015. godine ZSE stekla 100 posto vlasništva Ljubljanske burze, preuzevši je od Bečke burze, ističe se u priopćenju. Iz ZSE-a kažu da s Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuju dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014. godine kada su zajedno s Bugarskom burzom utemeljili društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu. 

Suradnja je intenzivirana ranije ove godine, kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam SEE, u kojem ZSE ima 20 posto vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za financiranje startupova. Partnerstvo s Makedonskom burzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu, navodi se u priopćenju.

Predsjednica ZSE-a Ivana Gažić u izjavi koja se prenosi u priopćenju ističe da je međusobno povezivanje tržišta kapitala logičan razvojni put ne samo u regionalnim već u globalnim okvirima jer tržišta, osobito manja, trebaju veću vidljivost, a ulagatelji traže efikasniju i ekonomičniju uslugu. "Iskustva koja smo stekli nakon akvizicije Ljubljanske burze vrlo su pozitivna te vjerujemo da ćemo neka od njih uspješno implementirati i kao manjinski dioničari Makedonske burze. Kroz iskustvo u Hrvatskoj i Sloveniji svjesni smo da svaka regionalna ekonomija treba snažno nacionalno tržište kapitala i u tom smislu pomoći ćemo osnaživanju uloge Makedonske burze u lokalnoj ekonomiji. Vjerujemo da ova burza ima značajni potencijal raste i širenja palete proizvoda i cilj nam je aktivno sudjelovati u njegovom razvoju, osobito u svjetlu prilagodbi makedonskog zakonodavstva europskom, u čemu imamo značajno iskustvo", poručila je Gažić.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.