17.12.2019 07:00
MOSTAR, 16. prosinca 2019. (Hina) - Nadzorni odbor Aluminija iz Mostara u ponedjeljak je neprihvatljivom ocijenio ponudu izraelsko-kineske grupacija za pokretanje proizvodnje te pozvao taj konzorciji i upravu da korigiraju ponudu za spas mostarske kompanije. 
Nadzorni odbor je upravu kompanije i izraelsko-kineski konzorcij pozvao da korigiraju ponudu kako bi se eventualno do kraja godine na sjednici skupštine dioničara - koju čine predstavnici malih dioničara, Vlade Federacije BiH i Vlade RH, donijela odluka o višegodišnjem iznajmljivanju kompanije i nastavku rada ili pak o stečaju.

Izraelsko-kineska grupacija, u kojoj su M.T. Abraham Grupa iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC), u novoj su ponudi odustali od subvencioniranja cijene električne energije, ali su zatražili jamstva oko višegodišnjeg iznajmljivanja kompanije te određene pogodnosti koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH. Predstavnici Nadzornog odbora su ocijenili kako takva ponuda nije prihvatljiva te su zatražili korekciju kako bi se na sjednici skupštine Aluminija dostavila ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva, a kako bi se obnovila proizvodnja u posrnuloj mostarskoj tvrtki. 

Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora Aluminija na ulaznim vratima tvornice okupilo se dvjestotinjak radnika te kompanije, kojima je rečeno da ponuda izraelsko-kineske grupacije nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja pogona Ljevaonice što je bio glavni dio nove ponude. "Kažu da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena", rekla je predstavnica radnika Tanja Jovanović. Kaže kao će se pregovori nastaviti do 31. prosinca, ali i smatra kako će radnici krajem prosinca radnici dobiti rješenja o otkazu. "Radnici više nemaju ni vremena, ni volje, ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretanju proizvodnje. Šalju nas na biro rada i izvan naše države'', poručila je Jovanović.

Nejasno je što će se dogoditi ako se odbije ponuda za pokretanje proizvodnje, a u medijima se kao alternative navode stečaj kompanije ili gašenje. Aluminij iz Mostara je zbog gubitaka i dugovanja koja su premašila 230 milijuna eura 10. srpnja isključen s napajanja električne energije. U međuvremenu je otkaze dobilo 500 radnika, dok ih je još uvijek angažirano oko 350.U vlasničkoj strukturi Aluminija udjele od po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i mali dioničari odnosno radnici, dok Vlada Republike Hrvatske ima udio od 12 posto.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.