16.12.2019 07:55
ZAGREB, 13. prosinca 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Unex Medije, agencije za zakup i planiranje medija svojevremeno u Agrokorovu suvlasništvu, prema kojem više od 170 vjerovnika otpisuje 70 posto tražbina utvrđenih u ukupnom iznosu od oko 110 milijuna kuna.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što su vjerovnici na ovotjednom ročištu prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja tog dužnika, a nakon otpisa većinskog dijela potraživanja prihvaćeno je da će vjerovnicima 30 posto njihovih tražbina biti otplaćeno u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih godinu dana počeka, bez kamata i u jednakim mjesečnim obrocima.

Prema tražbinama utvrđenim u listopadu 2017. u grupi redovnih vjerovnika ističe se potraživanje Nove TV od čak 32,7 milijuna kuna kojoj je, nakon otpisa dijela dugovanja, predviđena isplata 9,8 milijuna kuna, a Agrokoru s 26 milijuna kuna potraživanja trebalo bi biti isplaćeno nešto više od 7,8 milijuna kuna. U istom omjeru umanjuje se isplata i potraživanja drugih vjerovnika među kojima su i brojni mediji – prije svega HRT s tražbinom u utvrđenom iznosu od 13,6 milijuna kuna, 24 sata s 2,49 milijuna kuna , RTL-a s gotovo 2,2 milijuna kuna, Hanza medija s gotovo 950.000 kuna i Večernji list koji potražuje oko 630.000 kuna.

No, s druge strane, drugoj skupini vjerovnika s regresnim tražbinama predviđeno je kako će u slučaju dospijeća pojedine regresne obveze, Unex Meda namiriti 23 posto od utvrđenog iznosa svake pojedine tražbine i to u roku od 48 mjeseci, uz dodatnih 12 mjeseci počeka i fiksnu kamatu od tri posto godišnje  jednakim mjesečnim anuitetima, počevši od datuma pravomoćnosti rješenja.U toj su grupi banke i financijske institucije – primjerice Erste factoring potražuje 49, 8 milijuna kuna od kojih bi mu moglo biti isplaćeno samo 11,4 milijuna kuna, a u istom omjeru mogli bi biti isplaćeni Raiffeisen s utvrđenom tražbinom od 30,5 milijuna i DDM invest AG s 20 milijuna kuna.

Kako se u medijima isticalo, Unex Grupa prisutna je na tržištu već 25 godina, dok je Unex Media prva tržišna agencija za zakup i planiranje medija. Unex Grupa je, kako se isticalo, vodeća marketinška tvrtka u Hrvatskoj, ujedno i najveći zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media kojem je Agrokor, kako je navedeno u sudskom registru, do  2012. bio suvlasnik i osnivač.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.