13.12.2019 07:56
ZAGREB, 12. prosinca 2019. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u četvrtak je usvojilo Smjernice o referentnim vrijednostima (tzv. benchmarku) koje koriste mirovinska društva kod ulaganja u prenosive vlasničke vrijednosne papire.
Iz Hanfe u priopćenju podsjećaju da, u skladu sa Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima, kada mirovinsko društvo ulaže imovinu obveznog mirovinskog fonda u prenosive vlasničke vrijednosne papire uvrštene na uređeno tržište mora koristiti jednu ili više referentnih vrijednosti koje priznaje Hanfa. Referentna vrijednost (eng. benchmark) je referentna točka s kojom se uspoređuje uspješnost ulaganja, a koristi se radi periodičke usporedbe investicijske strategije te procjene jesu li ostvareni rezultati mirovinskog fonda bolji ili slabiji od referentne točke. Referentna vrijednost predstavlja vrijednost koja bi se postigla korištenjem tzv. pasivne strategije ulaganja u određenu klasu imovine te omogućava usporedbu uspješnosti ulaganja, objašnjavaju iz Hanfe. 

Najavljuju i da će Hanfa prema potrebi nadopunjavati i ažurirati kvantitativne kriterije, kao i popis priznatih indeksa koje priznaje te putem svojih internetskih stranica obavještavati javnost i mirovinska društva o svakoj takvoj izmjeni.Mirovinska društva su dužna poduzeti sve potrebne aktivnosti radi usklađenja sa smjernicama u roku od tri mjeseca od dana njihova stupanja na snagu te u roku od 10 radnih dana nakon isteka navedenog roka dostaviti Hanfi obavijest o usklađenju. Kako su smjernice danas objavljene na internet stranicama Hanfe, a stupaju na snagu danom te objave, tako mirovinska društva imaju iduća tri mjeseca da se usklade s njima. 

Inače, u samim smjernicama Hanfa je objavila listu priznatih indeksa, a na toj je listi ukupno 40 indeksa koja će priznavati. Tako su na listi priznatih indeksa za inozemna tržišta ukupno 34 inozemna indeksa (koji predstavljaju tržišta na kojima je dozvoljeno ulagati imovinu obveznih mirovinskih fondova - države članice EU i države članice OECD-a).Među tim inozemnim indeksima su primjerice indeksi FTSE Europe Index i STOXX Europe 6000 za Europu, za Njemačku HDAX, Ujedinjeno Kraljevstvo FTSE 350, za SAD indeksi NASDAQ 100, Russell 3000 Index te S&P 500, Austriju ASX100, središnju Europu CETOP20 Index, Češku PX Prague, Francusku SBF120 i S&P BMI France, itd. Za hrvatsko će tržište Hanfa priznavati četiri indeksa - CROBEX, CROBEX10, CROBEXprime i CROBEXtr.

Hanfa će za slovensko tržište priznavati indeks SBI TOP, a na listi priznatih MSCI indeksa je indeks MSCI World. U smjernicama Hanfa ističe da indeks ili kombinacija više indeksa koje mirovinsko društvo odabere koristiti za pojedina ulaganja u prenosive vlasničke vrijednosne papire skupinu takvih ulaganja ili cjelokupna ulaganja, mora biti primjerena tom dijelu portfelja obveznog mirovinskog fonda. Mirovinsko društvo dužno je dokumentirati razloge zbog kojih je pojedinu ili pojedine referentne vrijednosti odabralo kao odgovarajuće za dionički dio portfelja te da ih, nakon odabira, treba dosljedno koristiti. No, mirovinska društva bi trebala periodički revidirati odabranu ili odabrane referentne vrijednosti, a najmanje jednom godišnje, predviđeno je smjernicama, koje uz ostalo definiraju i košarice indeksa, kao i objavu podataka o odstupanjima od prinosa referentne vrijednosti u informativnom prospektu. 

Uz smjernice, Upravno je vijeće Hanfe na današnjoj sjednici rješenjem kojim se Zagrebačkoj burzi odobrava registracija kao administratora neznačajnih referentnih vrijednosti u skladu s Uredbom (EU) 2016/1011.  Također usvojilo je i dva nova pravilnika - Pravilnik o troškovima koji se mogu plaćati iz imovine dobrovoljnog mirovinskog fonda te načinu i sadržaju izračuna pokazatelja ukupnih troškova dobrovoljnog mirovinskog fonda i Pravilnik o prijavljivanju povreda odnosno sumnji na povredu odredaba Zakona o tržištu kapitala, Uredbe (EU) br. 600/2014, Uredbe (EU) br. 596/2014 i Uredbe (EU) br. 909/2014, kao i izmjene i dopune dva pravilnika - o utvrđivanju neto vrijednosti imovine AIF-a i cijene udjela AIF-a te o utvrđivanju neto vrijednosti imovine UCITS fonda i cijene udjela u UCITS fondu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.