11.12.2019 07:45
ZAGREB, 10. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i četiri poslovne banke - Kovanica, Erste&Steiermarkische banka, Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, u utorak su potpisale sporazum o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koji bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup obrtnim sredstvima za izvoz. 
Sporazum su potpisali predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, kao i predstavnici poslovnih banaka - predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Marko Badurina, predsjednik Uprave Kovanice Nicola Ceccaroli, član Uprave Erste&Steiermarkische banke Boris Centner, direktorica direkcije malog poduzetništva u Ersteu Snježana Mamuzić Krpan, predsjednik Uprave Podravske banke Goran Varat, kao i član Uprave te banke Daniel Unger.

Predsjednica Uprave HBOR-a Perko pojasnila je da se tim programom osigurava 80 posto portfelja kredita pojedinih banaka, po čemu je to specifičan proizvod jer se odnosi na osiguranje porfelja, za razliku od ranije kada je HBOR osiguravao samo pojedinačne kredite. U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni krediti odobreni poduzetnicima koji imaju do 250 zaposlenih, koji su u zadnjoj poslovnoj godini ostvarili godišnji prihod do 50 milijuna kuna, a kojima je banka odobrila kredit do najviše milijun kuna, pri čemu banke samostalno odlučuju o kreditima koje će uključiti u portfelj. 

Perko ističe da HBOR tim programom daje poticaj i ohrabrenje malim poduzetnicima koji već jesu izvoznici ili to žele biti. Njime banke dobivaju dobar kolateral, s obzirom da ukoliko dođe do naplate kredita, 80 posto glavnice i kamate pokriva HBOR, čime preuzima i veliki dio rizika otplate, kaže Perko. Pojašnjava da se mali poduzetnici u bankama pri traženju kredita često susreću s preprekom osiguranja kolaterala, u smislu osobnih jamstava ili nekretnina, što im može predstavljati veliki rizik i naposljetku ih i obeshrabriti."Naša je uloga da pokušamo prevladati takve izazove i prepreke i izvoznicima omogućiti i ohrabriti ih na izvoz", kaže Perko.

Perko se nada da će banke od izvoznika tražiti manji kolateral ili ga neće tražiti uopće, da će to rezultirati manjom krajnjom cijenom kredita za malog poduzetnika, a također da će im osigurati i brže, jednostavnije i sigurnije odobrenje kredita.Kaže da su do sada omogućavali osiguranje pojedinačnih kredita za pripremu izvoza i tako osigurali kredite u iznosu većem od 2,2 milijarde kuna, no ti osigurani krediti su uglavnom bili za velika poduzeća.

Boris Centner iz Erstea procjenjuje da će tako vjerojatno oko 50 posto klijenata, koji inače ne bi dobili kredit u redovnoj proceduri, ovako dobiti potrebna sredstva.Predstavnici banaka nisu otkrili vrijednosti portfelja koje osiguravaju.Iz HBOR-a najavljuju da takve sporazume u budućnosti kane potpisati i s još nekim hrvatskim bankama.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.