09.12.2019 07:50
ZAGREB, 6. prosinca 2019. (Hina) - Trgovački sud u Rijeci zaključio je stečajni postupak nad 3. majom tvornicom industrijske i brodske opreme (TIBO) te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka brisati iz sudskog registra.Stečajni postupak nad TIBO bio je otvoren u svibnju 2016. kada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. 
U trenutku otvaranja stečaja u TIBO je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.Početkom svibnja prošle godine donesen je zaključak kojim se vrijednost nekretnina te tvrtke koje idu u prodaju na javnoj dražbi utvrđuje u iznosu od 39,7 milijuna kuna, a prije toga bile su utvrđene i tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od čak 51,6 milijuna kuna.

No, kako je bilo istaknuto u završnom računu stečajnog upravitelja, tijekom stečajnog postupka uprihođeno je bilo samo nešto više od 18 milijuna kuna, najviše od unovčenja nekretnina u iznosu od 10 milijuna kuna nakon smanjenja njihove vrijednosti i to uglavnom na trećoj i četvrtoj održanoj javnoj dražbi. Osim toga, od prodaje opreme i inventara priljev je iznosio 3,9 milijuna kuna, od Agencije za osiguranje za radničkih potraživanja oko 2,2 milijuna kuna, a kao ukupni rashodi tijekom stečajnog postupka navodilo se čak 9,4 milijuna kuna.

Zaključno, nakon unovčenja cjelokupne stečajne mase TIBO na žiroračunu te tvrke ostalo je 2,4 milijuna kuna za završnu diobu i namirenje stečajnih vjerovnika od kojih su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda "izvukli" samo svojih 19,3 posto bruto preostalih tražbina nakon prve djelomične diobe.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.