28.11.2019 07:05
PULA, 27. studenoga 2019. (Hina)- Predsjednici sindikata koji okupljaju radnike Uljanika dd za jučerašnji prijedlog stečajne upraviteljice Marije Ružić da se proizvodnja očuva prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856 ocjenjuju dobrim jer govori o oživljavanju proizvodnje i zapošljavanju.

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača za prijedlog stečajne upraviteljice Uljanika dd Marije Ružić da se proizvodnja očuva prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856 rekao je da dobar svaki plan koji govori o zapošljavanju i oživljavanju proizvodnje. "Ovdje treba svakako reći da ne govorimo o Uljaniku jer Uljanik je prošlost. Govorimo o novom početku jedne nove tvrtke i jedne nove brodogradnje koja bi se trebala postaviti na zdravim osnovama i koja bi za ovaj kraj i za čitavu državu jako puno značila. Jasno je da bez proizvodnje nema ništa, a mi u ovoj državi već godinama bježimo od proizvodnje kao vrag od tamjana", rekao je Kutlača.

Da se radi o novoj šansi i, kako je rekao, "potencijalno novom svjetlu na kraju dugoga mračnog tunela kroz koji prolaze", slaže se i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, koji je istaknuo kako su pronalaženje modela za pokretanje djelatnosti i gradnja brodova bili jedini cilj cijelo vrijeme koliko "traje ta agonija". "Međutim, ne želim se osvrtati više na prošlost, već želim gledati i vjerovati u budućnost. Nas zanima da brodogradnja bude pokrenuta te vjerujemo da onaj plan koji je nama predstavljen postavlja realne temelje da se to i dogodi. S obzirom na to da je država najveći vjerovnik Uljanika, naravno da zadnju riječ i dalje ima Vlada, i  vjerujem da će ona donijeti jedinu razumnu odluku, a ta je da se u Puli nastave graditi brodovi", rekao je Cerovac. Dodao je kako će na taj način radnici "biti maknuti s biroa rada i ponovno dobiti posao, a kroz dodanu vrijednost koja će se stvarati punit će se i državni proračun". Zato vjeruje da oživljavanje proizvodnje nije samo poželjna i najbolja moguća odluka, nego i jedina razumna odluka.

Član Jadranskog sindikata, bivši član Nadzornog odbora pulskog brodogradilišta i jedan od vođa Stožera za obranu brodogradnje Samir Hadžić je ocijenio da u ovoj situaciji jedino politika može donijeti odluku o revitalizaciji Uljanika.U vezi s dovršetkom broda kojim bi se nastavila proizvodnja u Puli i za to, po procjeni stečajne upraviteljice, potrebnih 50 milijuna eura, Hadžić je rekao da se taj novac ne smije potrošiti na nešto za što nema pokrića, nego se mora iskoristiti za dovršetak broda. Prodajom tog broda novac će se vratiti u proračun, a od ostvarene dobiti moguće i umanjiti dosadašnja šteta, rekao je. Smatra da bi model mogao biti identičan ili vrlo sličan onome na  temelju kojeg se osiguralo financiranje nastavka proizvodnje u "3. maju". Po njegovim riječima, ključni datum trebao bi biti 18. prosinca budući da bi se tada, premda za to još nema službene odluke, trebala održati skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju."Vjerovnici, među kojima najvažniju ulogu ima država, donijet će odluku o tome u kojem će smjeru ova priča ići dalje. Odluka je, dakle, na Vladi, a po meni, osim umanjenja nastale štete i svih ekonomskih razloga o kojima stalno pričamo, mislim da bi ona trebala iskoristiti jednu od zadnjih prilika koja joj se pruža da ipak zaokrene ovu predugu i mučnu priču na jednu pozitivnu stranu", poručio je Hadžić. Nije želio špekulirati o tome hoće li na odluku utjecati činjenica da se donosi uoči predsjedničkih izbora."To je odluka koja je već odavno trebala biti donesena, pa sad i ako na njoj netko želi predizborno poentirati, neka poentira", zaključio je Hadžić.  

Dovršetak Uljanikove novogradnje 526, broda za prijevoz žive stoke, čiju je gradnju zaustavio stečaj pulskog brodogradilišta, po planu stečajne upraviteljice  Marije Ružić, mogao bi biti početak oživljavanja brodogradnje na pulskim navozima, za što bi trebalo osigurati 50 milijuna eura. Stečajna upraviteljica ističe u prijedlogu da se likvidacija krovne tvrtke pulskog brodogradilišta može spriječiti prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856. Riječ je o novoj tvrtki kroz koju bi, ako prijedlog prihvate vjerovnici, nastavila živjeti brodograđevna djelatnost. Uz državno jamstvo, financiranje je, smatra Ružić, moguće osigurati avansom od krajnjeg kupca ili putem kredita HBOR-a ili komercijalne banke, a procjenjuje i da bi prihvaćanje takvog plana značilo novi posao u pulskoj brodogradnji za najmanje 450 radnika.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.