28.11.2019 08:06
LJUBLJANA, 27. studenoga 2019. (Hina) - Mercator grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,64 milijarde eura, što je 1,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, objavio je u srijedu slovenski trgovački lanac. 
Čista dobit grupe Mercator u prvih devet mjeseci iznosi 6,21 milijun eura, što je za 30,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, no iz tog trgovačkog lanca pojašnjavaju da se rezultat ne može uspoređivati s prošlom godinom. Naime, iz Mercatora napominju kako usporedba nije moguća zbog promjene računovodstvenih standarda u ovoj godini te realizirane dobiti od prodaje centra u Beogradu i zemljišta u Srbiji u prošloj godini. Bez toga bi dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje bila povećana za 9,56 milijuna eura, navode u izvješću koje je objavljeno putem Ljubljanske burze.  

Po podacima iz tog izvješća, matična kompanija, Mercatora d.d. je u prvih devet mjeseci povećala prihode od prodaje za 5,6 posto, na 926 milijuna eura. Čista dobit matične kompanije je porasla za 7,6 posto, na 15,65 milijuna eura. Mercator grupa, koja ima 19.800 zaposlenih, je u devet mjeseci vrlo uspješno nastavila s dosezanjem ciljeva poslovne strategije i financijskim i poslovnim restrukturiranjem, istodobno dosežući ključne ciljeve u vezi zaduženosti i poboljšanja ročne strukture financijskih obveza, ističe se u izvješću. Neto financijski dug je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem smanjen za 18,1 posto, na 629,2 milijuna eura, navode iz Mercatora. Podsjećaju i kako je Mercator prošle godine s austrijskom Supernovom potpisao ugovor o prodaji 10 trgovačkih centara u Sloveniji, koje od tada koristi u sustavu najma, te tako smanjio financijske obveze prema bankama.Transakcija sa Supernovom zaključena je početkom ove godine, a dobivenih 117 milijuna eura korišteno je za smanjenje financijskih obveza Mercatora."Jasna strategija, suradnja s lokalnim i  regionalnim dobavljačima, nove komercijalne platforme te novi inovativni koncepti trgovine jačaju konkurentnost Mercatora i očito daju dobre rezultate poslovanja", ističe u priopćenju direktor slovenskog trgovačkog lanca Tomislav Čizmić.

Kako se navodi u izvješću, Mercator je dio grupe Agrokor, koja je u fazi restrukturiranja. U travnju je s radom počela Fortenova grupa, na koju treba prenijeti zdrave kompanije iz posrnulog Agrokora, a među zadnjima bi na Fortenovu trebalo prenijeti i Mercator. Uvjet za prijenos su dobivanje suglasnosti banaka vjerovnika Mercatora, suglasnost regulatora za konkurenciju te uspješno zaključena ponuda za preuzimanje Mercatora, navodi se u izvješću slovenskog trgovačkog lanca. Inače, za sada suglasnost za prijenos Mercatora u Fortenovu ne daje slovenska SID banka, banka u vlasništvu države. Slovenska vlada potaknula je pregovore Fortenove, ruskih banaka vjerovnica i slovenskih dobavljača Mercatora tražeći da se postigne sporazum koji bi zajamčio da bi ti dobavljači Mercatoru i u okviru Fortenova grupe prodavali roba i usluga u vrijednosti najmanje 500 milijuna eura, kako je to bio slučaj i u Agrokoru, a čime bi se zaštitili i slovenski nacionalni interesi zbog značaja Mercatora u slovenskoj ekonomiji.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.