25.11.2019 08:00
ZAGREB, 22. studenoga 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu odgodio je prodaju Farme Vukovina Fiolić d.o.o u stečaju., na "bubnju" procijenjene na čak 22,1 milijuna kuna, za samo jednu kunu nakon što se B2 Kapital usprotivio toj "prodaji nekretnina po bezvrijednoj cijeni" jer ima potraživanje od čak 9 milijuna eura.
U podnesku najvećeg vjerovnika te tvrtke, kojoj je osnivač matična tvrtka mesara i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, navodi se da je Financijska agencija (Fina) nedavno odredila provedbu četvrte elektroničke javne dražbe po kojoj je početna cijena samo jedna kuna i koja završava 27. siječnja iduće godine. "U tijeku su pregovori vezani uz prijenos potraživanja razlučnog vjerovnika B2 Kapital d.o.o. osiguranog predmetnom nekretninom. Radi sprečavanja eventualne prodaje nekretnina po bezvrijednoj cijeni, prvi razlučni vjerovnik primjenom pravila ovršnog postupka predlaže odgodu četvrte elektroničke javne dražbe na rok od tri mjeseca", ističe se u podnesku tog vjerovnika. Sud je, pak, ocijenio da je u "takvim okolnostima prodaju opravdano odgoditi u interesu svih vjerovnika". Osim B2 Kapitala, vjerovnici te tvrtke koji imaju upisano založno pravo su i Veneto banka koja potražuje 300.000 eura te Žito d.o.o Osijek s tražbinom od 1,67 milijuna kuna.

Farma Vukovina Fiolić osnovana je 2003, temeljni kapital joj je 15,7 milijuna kuna, a kao jedini osnivač navodi se Mesnice Fiolić, također u stečaju.Sudska odluka uslijedila je nakon što je prošlog mjeseca sud odredio odredio prodaju nekretnina Mesnica Fiolić d.o.o – trosobnog stana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a prije toga i prodaju tvorničke hale, upravne zgrade, pomoćnih objekata i dvorišta te tvrtke u Hrvatskoj Dubici. Stečajni postupak nad Mesnicama Fiolić bio je otvoren u siječnju 2017. nakon prijedloga Financijske agencije (Fine) u kojem se navodilo da je do kolovoza 2015. ta tvrtka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47,68 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana.

Tvrtka Mesnice Fiolić osnovana je 1992. s temeljnim kapitalom od 18,7 milijuna kuna. Problemi su započeli su nakon što je osnivač Stjepan Fiolić, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, uhićen u travnju 2012. zbog afere Planinska.Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorene su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon ostvarenih 66 milijuna kuna prihoda 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 milijuna kuna. Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije u "kutiji za hrenovke", Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Zbog slučaja Planinska Sanader služi šestogodišnju zatvorsku kaznu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.