22.11.2019 07:40
ZAGREB, 21. studenoga 2019. (Hina) - Uz znatan promet, ponajviše zahvaljujući dionici Kraša kojom je ostvareno 10 milijuna kuna, na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi porasli, pri čemu je Crobex ponovno dosegnuo razinu od 2.000 bodova. 
Crobex indeks u četvrtak je ojačao 0,3 posto, na 2.000 bodova, ostvarivši dobitke već šesti dan zaredom. Po prvi put od kraja listopada, ponovno je premašio psihološki važnu granicu od 2.000 bodova. Istodobno, Crobex10 porastao je 0,54 posto,  na 1.184 boda.

Među sektorskim indeksima najviše je na dobitku bio Crobexturist, ojačavši 1,07 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 1,61 posto.Redovni promet dionicama dosegnuo je 14,33 milijuna kuna, što je za 7,5 milijuna više nego dan ranije.Najlikvidnija je bila dionica Kraša, kojom je ostvareno nešto više od 10 milijuna kuna prometa, a cijena joj pritom i dalje stagnira na 1.050 kuna.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje. U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića.Slijedi dionica Čakovečkih mlinova, s prometom od 520 tisuća kuna i padom cijene za 0,72 posto, na 6.850 kuna. Dionicom Valamara ostvareno je 451 tisuću kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,52 posto, na 38,1 kunu.

Znatniji promet ostvaren je još i izdanjem Podravke, 448 tisuća kuna, uz rast njezine cijene za 1,26 posto, na 481 kunu.Među likvidnijima, znatnije je poskupjela dionica Ericssona Nikole Tesle, za 2,6 posto, na 1.380 kuna.U mirnom trgovanju, među likvidnijima najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 3,23 posto, na 5,4 kune. Od važnijih vijesti, Upravno vijeće Hanfe na današnjoj sjednici donijelo je rješenje kojim se Jadran-Galenskom laboratoriju odobrava jedinstveni prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem obveznica na uređeno tržište do najviše 130 milijuna kuna.

Obveznice će biti u denominaciji od jedne kune, s fiksnom kamatnom stopom uz polugodišnju isplatu i dospijećem od pet godina, izdanih na ime, u nematerijaliziranom obliku. Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo sa 41 dionicom, pri čemu je njih 20 ostvarilo rast cijene, a 15 pad, dok 6 nije bilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na prethodni dan.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.