20.11.2019 08:00
LONDON, 19. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 62 dolara zbog ograničenog napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora, veće norveške proizvodnje i očekivanja rasta američkih zaliha.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodni dan, na 61,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 56,32 dolara. Izvor iz kineske vlade u ponedjeljak je prema izvješću CNBC-a kazao da u Pekingu vlada pesimizam u pogledu trgovinskog sporazuma sa SAD-om. Dugotrajni spor dva vodeća svjetska gospodarstva prigušuje izglede za rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftom."Uzlazni trend na tržištu nafte možda je oslabio zbog ne baš ružičastih izvješća iz Kine o trgovinskom ratu", drži Craig Erlam iz OANDA-e.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvorila je i povećana norveška proizvodnja i očekivanja daljnjeg rasta zaliha sirove nafte u SAD-u. Proizvodnja u Norveškoj porasla je u listopadu više nego što se službeno predviđalo, zbog ranijeg početka proizvodnje u polju Johan Sverdrup. To polje spada među najveća u Sjevernom moru a njegovi se bareli prodaju na londonskom tržištu. Analitičari u prosjeku očekuju i da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za oko 1,1 milijun barela. Time bi se rast nastavio četvrti tjedan zaredom.

Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izviješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,44 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.