15.11.2019 07:00
FRANKFURT, 14. studenoga 2019. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački proizvođač električne energije RWE izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poskočila gotovo za trećinu te je povisio procjene godišnjih rezultata, ističući i obnovu britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete.

U razdoblju od siječnja do rujna prilagođena neto dobit najvećeg njemačkog proizvođača električne energije poskočila je 32,4 posto, na 854 milijuna eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 15,4 posto, na 1,5 milijardi eura.

U RWE-u napominju da iznos EBITDA-e ne uključuje rezultate dijela poslovanja koje je kupio E.ON. Predviđaju da će u ostatku godine prilagođena EBITDA iznositi između 200 i 300 milijuna eura. Zbog rezultata u prvih devet mjeseci i obnovljenog britanskog programa bonusa za rezervne kapacitete povisili su procjenu godišnjih rezultata. Očekuju tako da će prilagođena EBITDA u ovoj godini iznositi između 1,8 milijardi i 2,1 milijardu eura.

Do sada su prognozirali da će se kretati između 1,4 i 1,7 milijardi eura. Prilagođena neto dobit trebala bi po novim procjenama iznositi između 900 milijuna i 1,2 milijarde eura. To je 400 milijuna eura više no što su do sada očekivali. Grupa je nedavno okončala veliku zamjenu imovine s konkurentskim E.ON-om i time postala treći proizvođač energije iz obnovljivih izvora u Europi.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.