14.11.2019 07:05
LONDON, 14. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Europsko udruženje industrije čelika Eurofer planira Europskoj komisiji iznijeti dvojbe vezane uz prijedlog kineske grupacije Jingye za kupnju britanske tvrtke British Steel, ističući kako bi takva transakcija mogla narušiti europska pravila o slobodnom tržišnom natjecanju. 
Kineska grupacija u ponedjeljak je objavila da je postigla preliminarni sporazum o kupnji British Steela te je obećala da će investirati 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara) u idućih deset godina i spasiti tisuće radnih mjesta. Predložena transakcija još nije dovršena i trebat će ishoditi odobrenje regulatora.

Iz Eurofera poručuju da predložena kupnja predstavlja novi primjer kineskog izvoza viškova kapaciteta u čeličnoj industriji na sam rub Europske unije. Europska komisija i britanska vlada nisu se zasad očitovale o tome."Moramo biti sigurni da nema doprinosa britanske vlade putem državne pomoći, što bi se moglo smatrati kršenjem pravila EU-a o državnim potporama", izjavio je Reutersu Axel Eggert, izvršni direktor Eurofera. Dodaje ujedno da je Kina najviše pridonijela viškovima čelika na globalnom tržištu.

Globalni prekomjerni kapaciteti iznose 450 milijuna tona, što je tri puta više od obujma europskog tržišta, pri čemu na Kinu otpada najmanje dvije trećine tih viškova, ističu u Euroferu. To udruženje industrije predvodi kampanju za strožim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bi se zaštitilo europsku industriju od 'poplave' čelika iz uvoza.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.