14.11.2019 07:50
ZAGREB, 13. studenoga 2019. (Hina) - Veliki su potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih tvrtki, posebice u području energetke, poljoprivrede, farmaceutike, prehrambene industrije, tekstilne industrije, turizma, istaknuto je u srijedu na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
HGK već godinama podržava širenje poslovanja svojih članica u Rusiju, upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija, kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić napominjući kako oblast Novosibirska može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište. "Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju,“ rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija, istaknuo je Barbarić te dodao kako se nada da će poduzetnici pronaći isplative zajedničke projekte. Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije, koja će se održati u Moskvi krajem studenog. "U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje", kazao je. Iznio je i podatak da je robna razmjena Hrvatske i Rusije prošle godine iznosila 1,5 milijarde američkih dolara, a nada da će ove godine premašiti dvije milijarde dolara. Kazao je i kako je gotovo 95 posto ruskog izvoza u Hrvatsku izvoz ugljikovodika te kako bi željeli da se to diverzificira.

Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke, rekao je Azimov navodeći da se sjeća doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara.Azimov pa pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe na rusko tržište. "Konkurencija je velika, no uvjeren sam da postoje niše i za hrvatske tvrtke", kazao je te pozvao poduzetnike da budu agresivniji kod promoviranja svojih interesa na ruskom tržištu.

Predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore Jurij Bernadskij je izjavio da je sada pravo vrijeme za podizanje gospodarske suradnje na višu razinu. Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto, bruto regionalni proizvod im je dosegnuo 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije, kazao je.Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci 25 hrvatskih i ruskih tvrtki.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.