13.11.2019 08:00
ZAGREB, 12. studenoga 2019. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu sklopio je predstečajnu nagodbu vlasnika hotela Esplanade na koju su pristali vjerovnici koji potražuju čak 185,4 milijuna kuna ili 69 posto ukupnih tražbina, a protiv je bila tvrtka sljednik danskog Regenta koji je upravljao hotelom do 2012.
Predstečajna nagodba sklopljena je gotovo pet godina nakon otvaranja predstečajnog postupka, a uslijedila je nakon što su krajem kolovoza predstavnici Esplanade Oleandera, tvrtke u čijem sastavu posluje taj zagrebački hotel, podnijeli konačni nacrt predstečajne nagodbe u kojem se navodi da ukupni iznos utvrđenih tražbina četrdesetak vjerovnika iznosi čak 269 milijuna kuna.

Prihvaćenim nacrtom isplata duga financijskim institucijama planirana je u sedam godišnjih rata, a kao najveći vjerovnik iz te skupine naveden je The Investment Fund for Central and Eastern Europe sa sjedištem u Danskoj koji potražuje 78 milijuna kuna. Za skupinu ostalih vjerovnika predviđena je isplata duga kroz četiri jednake godišnje rate i kamatnom stopom od tri posto, a među tim vjerovnicima isticao se danski Regent A/S, koji je potraživao 20,8 milijuna kuna.

No, rješenjem o utvrđenju tražbina navodi se i kako razlučni vjerovnici imaju prava na odvojeno namirenje na imovini Esplanade Oleandera, određeno ovršnim ispravama te sukladno ugovorima. U skupini razlučnih vjerovnika najveću tražbinu od 61,5 milijuna kuna ima austrijska Heta Asset Resolution, bečki Wsf Hotel Esplanade potražuje 43,9 milijuna, a češki i austrijski Wsf-Crown zajedno potražuju nešto manje od 20 milijuna kuna.

Esplanade Oleander je tvrtka registrirana s temeljnim kapitalom od 20,89 milijuna kuna, osnivači su joj bečki Wsf Hotel Esplanade i austrijski Crown Wsf, a kao predstavnik u sudskom registru naveden je Herbert Haselbacher.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.