12.11.2019 08:15
ZAGREB, 11. studenoga 2019. (Hina) - Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko izabrana je za članicu Upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI) koja okuplja 29 financijskih institucija i čija aktiva ukupno iznosi 1,7 bilijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz HBOR-a. 
Većinu članica ELTI-ja čine nacionalne financijske institucije, a ostale dolaze iz redova multilateralnih i regionalnih te nebankarskih financijskih institucija. Imenovanjem predstavnika HBOR-a u Upravni odbor ELTI-ja, stoji u priopćenju, jača se utjecaj manjih razvojnih banaka na rad udruge i stavove koje ona, kao glasnogovornik svih članova, iznosi prema EU tijelima.

Tim je imenovanjem HBOR bogatiji za još jednu funkciju jer je Perko i članica Upravnog vijeće Europske udruge javnih banaka (EAPB), te predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe."Ulaskom u upravljanje ELTI-em potvrđen je ugled HBOR-a među europskim financijskim institucijama, a omogućen nam je i značajniji utjecaj na regulativu te poticanje dugoročnog financiranja investicija. U tom smislu omogućeno nam je promicati inicijative koje će pozitivno utjecati na razvoj konkurentnosti europskih, ali posebice hrvatskih poduzetnika", izjavila je Perko.

Udruga ELTI osnovana je 2013. godine radi promicanja neprofitnih ciljeva na međunarodnoj razini kao što su jačanje suradnje s europskim institucijama koje se bave dugoročnim financiranjem, razvijanje koncepta dugoročnog ulaganja u gospodarski i financijski sektor, poticanje istraživanja o dugoročnim ulaganjima, izvještavanje EU-a i njezinih institucija o ulozi i potencijalu članova, omogućavanje pristupa i razmjene informacija članova o EU pitanjima te nacionalnim programima i specifičnostima. HBOR je član ELTI-ja od njegova osnutka.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.