12.11.2019 07:30
BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 11. studenoga 2019. (Hina) - Mađarska banka OTP izvijestila je da je treće tromjesečje zaključila s većom dobiti i prihodima koji su pratili dvoznamenkasti rast prihoda od kamata i naknada i provizija.Konsolidirana dobit nakon poreza povećana je 53 posto, na 131,64 milijardi mađarskih forinti (393,7 milijuna eura).
Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i akvizicije, konsolidirana prilagođena dobit nakon poreza porasla je 19 posto, na 110,47 milijardi forinti. Ukupni prihodi OTP-a u trećem su kvartalu prema istom razdoblju lani uvećani za petinu, dosegnuvši 273,22 milijarde forinti. Neto kamatni prihodi pritom su porasli 15 posto, na 177,06 milijardi forinti. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 26 posto, na 72,95 milijardi forinti. Ostali neto nekamatni prihodi poskočili su 45 posto, na 23,2 milijarde forinti, pokazalo je poslovno izvješće banke. Ukupni troškovi rizika više su nego učetverostručeni, na 11,6 milijardi forinti.

Udio inozemnih podružnica u konsolidiranoj dobiti grupe porastao je na 50 posto, sa 45 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju. OTP je u srpnju zaključio akvizicije u Crnoj Gori i u Moldavi, a krajem rujna i u Srbiji.Hrvatska je podružnica u trećem tromjesečju zabilježila pet posto veću dobit nakon poreza bez utjecaja prilagodbi, od 9,1 milijardu forinti. U istom su postotku porasli i ukupni prihodi, dosegnuvši 22,1 milijardu forinti.Neto prihodi od kamata porasli su četiri posto, na 14,1 milijardu forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 11 posto, na 4,75 milijardi forinti. Rezervacije za nenaplative kredite smanjene su 63 posto, na 246 milijuna forinti. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci konsolidirana dobit grupe nakon poreza iznosila je 309,6 milijardi forinti i bila je za 29 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.