12.11.2019 08:05
SLAVONSKI BROD, 11. studenoga 2019. (Hina) - Od utorka svi radnici Đuro Đaković grupe nastavljaju sa svojim redovitim radnim obvezama, nakon što su u ponedjeljak i posljednjoj grupi od 50-tak radnika plaće sjele na tekuće račune, potvrdio je Hini Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora u Đuro Đaković grupi. 
Plaće su sjele na tekuće račune radnika danas oko 15 sati, dodao je.  Na poziv sindikata radnicima se s ciljem informiranja o trenutnoj situaciji danas obratila i uprava  Đuro Đaković grupe. "Rekli su nam da su poduzeli sve da se osigura isplata plaće za rujan, ali nisu najavili da mogu ispoštovati obavezu isplate plaće za listopad. Rok za isplatu ove plaće ističe u petak u 15 sati. Mi od sutra počinjemo s proizvodnjom", rekao je Hini  predsjednik Štrajkaškog odbora Barić. Dodao je kako je Uprava Đure Đakovića upozorila Vladu na problem nedostatka sredstava za financiranje proizvodnje još ljetos, a nikakav odgovor nisu dobili četiri mjeseca.  

"Osigura li se banka koja će pratiti našu proizvodnju nama ostaje da završimo izvozne poslove za Njemačku i Francusku, to su ugovori kojima nedostaje oko pet posto radova da budu završeni", naglasio je Barić. Na upit Hine što ako do petka ne dođe plaća za listopad, Barić najavljuje da će se idućeg ponedjeljka održati sastanak svih radnika koji će odlučiti što dalje, odnosno započinje li se s novim štrajkom.  "Nadamo se da će Vlada odraditi drugi dio i osigurati financiranje proizvodnje. O tom dijelu uprava nam danas nije mogla ništa reći. Bez osiguranja financiranja proizvodnje pred nama je produbljavanje ove krize", ocijenio  je Barić. 

Štrajk u Đuro Đaković grupi trajao je ukupno 24 dana. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana govorio je da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.