05.11.2019 07:00
MOSKVA, 4. studenoga 2019. (Hina/Reuters) - Ruski Sberbank u trećem je tromjesečju zabilježio za trećinu manju neto dobit zbog gubitka povezanog s prodajom turskog Denizbanka, nekoć njegova najvećeg ogranka izvan Rusije, pokazalo je poslovno izvješće najveće ruske banke.
Neto dobit u trećem je kvartalu iznosila 156,1 milijardu rubalja (2,45 milijardi dolara), što je smanjenje za gotovo 32 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazali su rezultati poslovanja objavljeni 31. listopada.Glavni je razlog pada neto dobiti u trećem kvartalu prodaja Denizbanka zbog koje je zabilježen gubitak od 74,7 milijardi rubalja, najvećim dijelom proizišao iz negativnih tečajnih razlika, navode u ruskoj banci.

Sberbank je prodao turski ogranak Emirates NBD Groupu za 170,7 milijardi rubalja (2,7 milijardi dolara). Prodaja je dovršena u srpnju ove godine i označila je kraj razdoblja širenja Sberbanka u inozemstvu, zakočenog zapadnim sankcijama Rusiji i općenito slabijim povratom od ulaganja u bankarskom sektoru diljem svijeta.Kada bi se isključila prodaja Denizbanka, neto dobit iznosila bi u trećem kvartalu 230,8 milijardi rubalja i bila za 6,3 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine, napominju u ruskom bankarskom divu, godinama prisutnim i u Hrvatskoj.

Neto prihodi od kamata pali su u trećem tromjesečju 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 353,9 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15,1 posto, na 130 milijardi rubalja. Udio loših zajmova u ukupnima bio je na kraju rujna više-manje nepromijenjen u odnosu na kraj lipnja i iznosio je 7,9 posto. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Sberbank je poslovao s neto dobiti od 633 milijarde rubalja, što je smanjenje za 3,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuje financijsko izvješće.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.