04.11.2019 08:40
ZAGREB, 31. listopada 2019. (Hina) - Zagrebačka banka (Zaba) ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 1,29 milijardi kuna, što je za 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.
Bankini poslovni prihodi iznosili su 3,38 milijardi kuna, što predstavlja rast za 240 milijuna kuna, odnosno 7,6 posto. Kako stoji u nekonsolidiranom financijskom izvješću za devet mjeseci ove godine, troškovi poslovanja Zagrebačke banke iznose 1,38 milijardi kuna i povećani su za 41 milijun kuna, ili za 3,1 posto. Neto prihod od kamata iznosili su 2,07 milijardi kuna, što je rast od 4,2 posto, dok su neto prihod od provizija i naknada na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 815 milijuna kuna. Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 497 milijuna kuna i povećani su za 171 milijun kuna, ili 52,5 posto, a kako pojašnjavaju iz Zabe, rast je rezultat viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2 milijarde kuna, što je povećanje od 199 milijun kuna, odnosno 11 posto. Troškovi, pak, vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 464 milijuna kuna, što je porast za 403 milijuna kuna, a objašnjava se utjecajem povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove. Krediti i predujmovi komitentima u prvih devet mjeseci iznose 64,5 milijardi kuna i manji su za 1,2 milijarde kuna ili 1,8 posto, uslijed prodaje dijela portfelja i smanjenja kredita pravnim osobama, uz povećanje kredita stanovništvu, ističu iz Zagrebačke banke.
Depoziti komitenata su dosegnuli 91,77 milijardi kuna, što je za 6,3 milijarde ili 7,4 posto više nego u istom razdoblju lani, navodi se u izvješću.

Dobit Zaba grupe 1,57 milijardi kuna

Iz Zagrebačke banke u konsolidiranom izvješću ističu da je grupa Zagrebačke banke u većini svojih članica ostvarila dobre poslovne rezultate, čemu su najviše doprinijele sama Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank Mostar i UniCredit Leasing Croatia. Dobit grupe nakon oporezivanja u prvih je devet mjeseci ove godine iznosila 1,57 milijardi kuna, što je 12,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Poslovni prihodi grupe Zagrebačka banka iznosili su 4,3 milijarde kuna, što je rast za 3,7 posto, dok su troškovi poslovanja rasli sporije, za 1,9 posto i iznosili su 1,98 milijardi kuna. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.