31.10.2019 08:40
ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Grupa Končar u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 20,14 milijuna kuna, što je za 71,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u srijedu.
Ukupni su prihodi grupe iznosili 1,97 milijardi kuna i manji su 2,4 posto, dok su ukupni rashodi povećani 0,2 posto, na 1,94 milijarde kuna. Poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 1,94 milijarde kuna, što je pad od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom, prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 96,5 posto ukupnih poslovnih prihoda.Poslovni rashodi grupe Končar iznose 1,92 milijarde kuna i viši su za 0,8 posto. Za tri kvartala ostvarena je konsolidirana dobit prije poreza u iznosu od 34,4 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ona iznosila 85,8 milijuna kuna. 

"Ostvareni konsolidirani rezultat grupe manji je od ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine u najvećoj mjeri zbog prolongiranja i blokade nekoliko značajnih ugovora, među kojima su i projekt izgradnje hidroelektrane u Bosni i Hercegovini te zastoj u realizaciji ugovora za isporuku opreme iranskom kupcu zbog novog kruga uvedenih sankcija Iranu", objašnjavaju iz Končara. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 721,2 milijuna kuna. U strukturi prihoda od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga društvima HEP - Proizvodnja, HEP - Operator distribucijskog sustava i Hrvatski operator prijenosnog sustava čine najznačajnije pozicije, kažu iz Končara.

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 1,15 milijardi kuna, što je usprkos blokadi ugovora za Iran i BiH, 7,1 posto više od ostvarenja u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 62 posto. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Njemačku, Švedsku, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Mađarsku.U odnosu na isto razdoblje prethodne godine do značajnijeg povećanja prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu došlo je na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije i Njemačke.

U priopćenju se navodi i da je u prvih devet mjeseci grupa Končar ugovorila nove poslove u iznosu većem od 2,1 milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova je tako na zadnji dan rujna za osam posto veće u odnosu na stanje s početka godine, odnosno veće je od 3,4 milijarde kuna. 

Iz Končara podsjećaju i kako je u 2019. došlo do promjene broja ovisnih društava koja posluju u okviru grupe. Prema ranije donesenim odlukama o restrukturiranju društava koja ne posluju u okviru osnovne djelatnosti grupe u tijeku drugog kvartala dionice društva Končar - Kućanski aparati prodane su kroz model M&E buyout te to društvo više nije sastavni dio grupe .Također u društvu Končar - Niskonaponske sklopke i prekidači izdvojen je dio programa koji je prodan kupcu Lovato Electric s.p.a. iz Bergama. Lovato Electric s.p.a. nastavlja proizvodnju grebenastih sklopki uz preuzimanje adekvatnog broja radnika uz zaštitu njihovih stečenih prava po Kolektivnom ugovoru čime je pokazana briga o nastavku proizvodnje te radnim mjestima. Očekuje se da će te transakcije u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar, zaključuje se u priopćenju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.