31.10.2019 08:30
ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Tvrtka Optima telekom (OT) prvih devet mjeseci ove godine završila je s 5,4 milijuna kuna dobiti, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada je poslovala s gubitkom od 5,6 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni prihodi OT-a za devet mjeseci ove godine iznosili su 402,9 milijuna kuna, što je blagi pad od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, istodobno su ukupni rashodi smanjeni za 3,8 posto, na 394,6 milijuna kuna.Komentirajući rezultate poslovanja u sklopu izvješća OT-a na Burzi, predsjednik Uprave te tvrtke Boris Batelić ističe da je OT grupa u devet mjeseci ove godine ostvarila rast operativne dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova za 10,6 posto, na 91,4 milijuna kuna.

Ocjenjuje i da rast prihoda usporavaju kontinuirani i opći negativni trendovi javno govorne usluge na nacionalnoj razini, koji se ogledaju u rezultatima svih telekoma. "Što se tiče OT-a prihodi od javne govorne usluge ove su godine u odnosu na devet mjeseci prošle godine pali za 10,8 posto, pri čemu rezidencijalni segment bilježi pad prihoda ove usluge za 12,6 posto, a poslovni nešto manji pad, od 4,3 posto", kaže u izvješću Batelić, dodajući da su se u trećem ovogodišnjem tromjesečju u okruženju nastavili i negativni trendovi povezani s ponudom usluga širokopojasnog pristupa internetu, kao i da je i dalje konkurencija iznimno jaka u ponudi usluga na bežičnoj tehnologiji u nepokretnoj i pokretnoj mreži.
Slijedom toga, prihodi OT-a od širokopojasnog pristupa internetu u rezidencijalnom segmentu bilježe negativan trend odnosno pad od 6,8 posto, dok s druge strane, taj segment bilježi porast prihoda od IPTV usluga, za 3,6 posto.

Poslovni segment je pak, kako ističe, uz iznimne rezultate od ICT usluga povećao prihode od podatkovnih usluga te širokopojasnog pristupa internetu, ali uz negativne trendove kod usluga IPTV-a i javne govorne usluge. Naglašava i da su konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci ove godine iznosila su 59,6 milijuna kuna, od čega je 19,9 milijuna kuna uloženo u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima, dok je u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže uloženo 12,8 milijuna kuna, a 26,7 milijuna kuna u proširenje usluga korisnicima i IT sustave.

"Rezultati OT-a nakon trećeg tromjesečja nastavljaju pozitivan trend ove godine. Uspijevamo učinkovito amortizirati utjecaj izrazito negativnog trenda pada korištenja fiksnog telefona kao i utjecaje snažne konkurencije koja na tržištu broadbanda nastupa s uslugama interneta u nepokretnoj mreži realiziranih u pokretnoj mreži. I u narednom razdoblju nastojat ćemo pravodobno odgovarati na želje i potrebe korisnika", zaključio je Batelić.

Po podacima iz izvješća, OT je krajem rujna ove godine rezidencijalnih korisnika javne govorne usluge imao gotovo 161 tisuću ili gotovo 9 posto manje nego na kraju rujna 2018., dok ih je 51,1 tisuća ili 8,2 posto više koristilo IPTV, a 109,2 tisuće ili 7,2 posto manje internet. Poslovnih korisnika javne govorne usluge bilo je krajem ovog rujna gotovo 18 tisuća ili 6,2 posto manje nego na kraju rujna prošle godine, a 13 posto manje ili njih nešto malo više od 1.700 je koristilo IPTV. Internet poslovnih korisnika imali su 16,4 tisuće ili 4 posto manje, ali ih je bilo 18,4 posto više, ili nešto više od 2.300. koji su koristili podatkovne usluge.

Glavni dioničari OT-a su Zagrebačka banka i Hrvatski telekom (HT), s udjelima od 36,9 odnosno 17,4 posto, dok svi ostali imaju ispod 10 posto. Od 2014. tom tvrtkom upravlja HT, na koji je Zagrebačka banka prenijela upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi OT-a. Rješenjem AZTN-a iz lipnja 2017. HT-u je i produljeno privremeno upravljanje OT-om do srpnja 2021., a u srpnju ove godine AZTN-u je, slijedom mjera iz rješenja te agencije, dostavio dokumentaciju o pripremi postupka prodaje OT-a.To znači i da se već traže kupci za taj telekom, neslužbeno se doznaje i da ima zanimanja, no ako se OT ne proda do 2021. automatski prestaje kontrola HT-a nad tim telekom, kao i HT-ova upravljačka prava, koja se u tom slučaju prenose na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.