30.10.2019 08:00
ZAGREB, 29. listopada 2019. (Hina) -Adris grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 663 milijuna kuna, što je za 89 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
Pad dobiti, kako se navodi, posljedica je snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u protekloj i ovoj godini s ciljem povećanja profitabilnosti i dugoročne održivosti grupe. U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 4,92 milijarde kuna, što je za četiri posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 4,34 milijarde kuna i za sedam posto su veći od prošlogodišnjih.

Povećani trošak amortizacije, uvođenja novih turističkih proizvoda te završetak procesa restrukturiranja na razini Grupe iznose, naime, 118 milijuna kuna. CO - neto dobit 280 milijuna kunaCroatia osiguranje, koje na hrvatskom tržištu osiguranja ima udio od 27,9 posto, je u prvih devet mjeseci ostvarilo neto dobit u iznosu od 280 milijuna kuna. 

U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,23 milijarde kuna, što je jedan posto manje od prošlogodišnje. Bruto zaračunata premija, koja uključuje i inozemne podružnice, iznosi 2,7 milijardi kuna i na razini je prošlogodišnje, navodi se u izvješću.

Cromaris: Rast prodaje i izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 13,2 milijuna kuna. Prodaja je iznosila 6.761 tonu, što je za osam posto više u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od devet posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 77 posto prodanih količina i 78 posto prihoda od prodaje. Prognoze do kraja godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda, navodi se u izvješću. U 2019. godini Cromaris će, kako napominju, dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe.

Maistra povećala dobit za četiri postoTvrtka Maistra je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit u iznosu od 373 milijuna kuna, što je rast od četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Maistra je, uključujući i dubrovački hotel Hilton, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, ostvarila jedan posto veću prodaju smještajnih jedinica, uz povećanje prosječne cijene jedinica od šest posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od sedam posto. HUP-Zagreb je na konsolidiranoj razini ostvario jedan posto veće poslovne prihode. EBITDA iznosi 153 milijuna kuna i sedam posto je veća od prošlogodišnje.EBIT (dobit prije kamata i poreza) bilježi rast od osam posto i iznosi 119 milijuna kuna. 

U izvješću Adris grupe se navodi kako je trenutno "u pripremi strateški plan turističkog dijela Grupe, za razdoblje do 2024. godine, vrijedan gotovo četiri milijarde kuna". Plan uključuje izgradnju novih i repozicioniranje postojećih proizvoda u svim turističkim odredištima u kojima posluje Adris - Rovinju, Vrsaru, Dubrovniku i Zagrebu. Uskoro se, kako ističu, očekuje i formalni završetak postupka vezanog za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište. 

Iz Adrisa također napominju kako kontinuirano prate događanja u okruženju i ulažu u istraživanje tržišta, usmjeravaju i podržavaju aktivnosti povezanih društava koje su u funkciji organskog rasta te prepoznavanja poslovnih prilika i realizacije novih akvizicija.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.