30.10.2019 07:10
MOSKVA, 29. listopada 2019. (Hina/Reuters) - Ruski zajmodavac Sberbank postigao je dogovor s financijskom grupom Gazprombank o kupnji njezina udjela u internetskoj kompaniji Mail.ru, čime nastavlja širenje poslovanja u segmentu internetskih i telekomunikacijskih usluga.
Sberbank će prema dogovoru s Gazprombankom kupiti 35-postotni udio u MF Technologiesu koji je vlasnik 58,9 posto glasačkih prava u Mail.ru.U Gazprombanku, financijskoj grupi u vlasništvu ruske države, nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

MF Technologies su prošle godine osnovali Megafon, Gazprombank, Rostec i USM holding. Njegov vlasnički udio u Mail.ru Groupu iznosi 5,2 posto ali kontrolira većinu glasova. Prema Reutersovim izračunima, Sberbank bi tom akvizicijom stekao 1,82 posto udjela u Mail.ru i 20,3 posto glasačkih prava. Izvršni direktor Mail.ru Boris Dobrodejev izjavio je da su zadovoljni promjenom i produbljivanjem veza sa Sberbankom. Izrazio je također nadu da će dodatno proširiti suradnju.

Sberbank i skupina ruskih banaka, među kojima je i VTB Bank, počeli su ulagati u internetske i telekomunikacijske usluge zbog slabljenja potražnje kompanija za njihovim tradicionalnim uslugama.Mail.ru pruža usluge elektronske pošte a osnovali su i društvene mreže VKontakte i Odnoklassniki. Godine 2016. kupili su kompaniju za usluge dostave hrane Delivery Club.

U srpnju ove godine Sberbank i Mail.ru najavili su da će uložiti do 64 milijuna rubalja (milijun dolara) u zajedničku kompaniju za usluge taksiranja i dostave hrane. U sklopu tog projekta Sberbank je postao suvlasnik Delivery Cluba, napominje Reuters.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.