28.10.2019 07:00
ZAGREB, 27. listopada 2019. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna Crobexi oslabili, uz promet na razini kao i u tjednu ranije, dok se investitori pripremaju za sezonu objave financijskih rezultata domaćih kompanija u idućem tjednu.
Crobex indeks spustio se protekloga tjedna blagih 0,02 posto, na 2.012 boda, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.186 bodova.Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio industrijski, za 0,4 posto, dok je najviše porastao turistički, za 2,3 posto. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 40 milijuna kuna te je bio na razini kao i u tjednu ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Kraša, 8,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,95 posto, na 1.060 kuna.Mesna industrija braća Pivac prošloga je tjedna objavila je ponudu za kupnju dionica Kraša po cijeni od 430 kuna. Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.U međuvremenu, Kappa Star Limited izvijestio je da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Ta ciparska tvrtka, u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, posljednjih je tjedana pojačano kupovala dionice Kraša, pa je prešla prag od 24 posto vlasničkog udjela u Krašu

.S prometom od 3,17 milijuna kuna prošloga je tjedna po likvidnosti slijedila dionica Podravke, čija je cijena oslabila 1,03 posto, na 479 kuna. Među najlikvidnijima je bila i dionica Saponije, kojom je ostvreno nešto iznad 3 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 23,53 posto na 336 kuna. Ipak, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Uljanika, kojoj je cijena skočila 30,6 posto, na 1,11 posto.

U četvrtak je na javnoj elektornskoj dražbi prodano usisno jaružalo na vlastiti pogon Willem van Rubroeck, koje se gradilo u Uljaniku. Kao najvrijednija imovina u stečajnoj masi Uljanika d.d. prodan je za 794 milijuna kuna. Iako kupac nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o Jan de Nulu, tvrtki koja je i naručila njegovu izgradnju. U petak je, pak, na izvještajnom sudskom ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučeno je da Uljanik d.d. u stečaju nastavlja s poslovanjem, a stečajna upraviteljica Marija Ružić dobila je rok od trideset dana za izradu poslovnog odnosno stečajnog plana kojim bi se trebala definirati budućnost i eventualni put oživljavanja pulske brodogradnje. 

S druge strane, najveće gubitnice bile su prošloga tjedna dionice Tankerske Next Generation, s padom cijene za više od 13 posto, na 39,8 kuna te Đuro Đaković grupe, za 12,3 posto, na 5,26 kuna. Radnici Đure Đakovića, njih 700, od četvrtka su u štrajku zbog neisplate plaće za rujan. Osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. Na zahtjeve radnika, koji su se okupili ispred upravne zgrade, iz Uprave su odgovorili da će biti osiguran novac za isplatu plaća koje kasne u tri od pet tvrtaka u sastavu te grupe.Na Zagrebačkoj burzi prošloga je tjedna protrgovano sa 71 izdanjem, pri čemu je njih 29 ostvarilo porast cijene, a 30 pad, dok 12 nije bilježilo promjenu u odnosu na tjedan ranije.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.