20.09.2019 07:00
ZAGREB, 19. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sud u Pazinu za 24. rujna zakazao sjednicu odbora vjerovnika Uljanika Tesu na kojoj bi se trebao izabrati predsjednik odbora vjerovnika te tvrtke u stečaju od koje vjerovnici potražuju nešto više od 29 milijuna kuna.
Odbor vjerovnika i njegovi izabrani predsjednik dužni su nadzirati stečajnog upravitelja Borisa Debelića, pomagati mu u vođenju poslova, pregledavati poslovne knjige te naložiti provjeru prometa i iznosa gotova novca. Osim toga, odbor vjerovnika može sudu dati prigovor na rad stečajnog upravitelja kao i mišljenje o unovčenju imovine dužnika.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon u srijedu održane skupštine vjerovnike nakon koje je stečajni upravitelj ovlašten započeti prodaju imovine dužnika prema popisu imovine te pokrenuti odgovarajuće postupke prisilne naplate prema dužnicima, ali i prodati dionice PBZ-a i Viktora Lenca u vlasništvu dužnika po tržišnoj cijeni. Osim toga, skupština vjerovnika jednoglasno je odlučila da se neće nastaviti poslovanje osim dovršetka započete izgradnje generatora za finsku kompaniju Wartsila.

Prethodno su tražbine vjerovnika Uljanik Tesu utvrđene u ukupnom iznosu od oko 29,5 milijuna kuna, a najviše – čak 12,6 milijuna kuna potražuje država preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). U skupini vjerovnika s utvrđenim tražbinama prvog višeg isplatnog reda najviše potražuje Ministarstvo financija – 3,45 milijuna kuna, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja traži nešto više od 840.000 kuna, a stotinjak radnika prijavilo je tražbine u ukupnom iznosu od oko 5,4 milijuna kuna.U drugom višem isplatnom redu najveća je tražbina CERP-a od 12,6 milijuna kuna, drugi najveći vjerovnik u toj skupini je krovna tvrtka Uljanik d.d. koji potražuje 4,1 milijuna kuna, a slijedi kooperant Uljanika – karlovački Adriadiesel s tražbinom od 3,3 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja svih tvrtki u sklopu Uljanika od Uljanik Tesu iznose nešto manje od šest milijuna kuna.Uljanik Tesu (Tvornica elektroničkih strojeva i uređaja) d.d. u stečaju je tvrtka kojoj je osnivač Uljanik brodogradnja s temeljnim kapitalom, kako se navodi u sudskom registru, od 12,9 milijuna kuna. Stečaj Uljanik Tesu otvoren je u svibnju ove godine.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.