19.09.2019 07:00
ZAGREB, 18. rujna 2019. (Hina) - Trgovački sudovi u Bjelovaru i Zagrebu u srijedu su pozvali vjerovnike Nive konzaltinga i Nive servisa, tvrtki u sklopu Niva holdinga kojim je upravljao bivši premijer Nikica Valentić, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, odnosno plate predujam za otvaranje stečaja.
Sud u Bjelovaru pozvao je sve zainteresirane za provedbu stečaja Nive konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15.000 kuna predujma za plaćanje prethodnog otvorenog stečaja te tvrtke s posljednje utvrđenim dugom od oko 777.000 kuna. Ne uplati li nitko zatraženi predujam, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju te tvrtke registrirane za projektiranje i građenje sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Na istoj adresi registriran je i Niva servis d.o.o, tvrtka u skraćenom stečaju za koju je zagrebački sud objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga od nešto manje od 93.000 kuna.Iako registrirane za srodne djelatnosti - projektiranje i gradnju, odnosno upravljanje i održavanje nekretnina, temeljni kapital navedenih tvrtki bitno je drugačiji. U slučaju Nive konzultinga iznosi 2,45 milijuna kuna, a Nive servisa samo 20.000 kuna.

Kao jedan od osnivača Nive konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića, a osnivač Nive servisa je Niva inženjering koja je u stečaju od lipnja 2017. Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a osnivač joj je Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. godine, a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.