17.09.2019 07:00
NEW YORK, 16. rujna 2019. (Hina/dpa) – Američki proizvođač lijekova Purdue Pharma, protiv kojeg se vode tisuće sudskih procesa zbog sumnje da je u SAD-u potaknuo epidemiju ovisnosti o opioidnim lijekovima, zatražio je zaštitu od vjerovnika, predlažući da se njegova imovina prenese na podnositelje tužbi i građane.
Purdue Pharm objavio je u nedjelju navečer prijedlog nagodbe za oko dvije tisuće sudskih sporova koje su protiv kompanije pokrenuli državni i lokalni dužnosnici u više od 20 američkih saveznih država. Njihov prijedlog nagodbe uključuje restrukturiranje prema članku 11 američkog zakona o stečaju. U kompaniji procjenjuju vrijednost restrukturiranja na više od 10 milijardi dolara. Predlažu da se kompletna imovina i resursi kompanije prenesu na tijelo koje će njima raspolagati u korist tužitelja i američkih građana.

„Takvim bi se okvirom nagodbe izbjeglo rasipanje stotina milijuna dolara te višegodišnji sudski procesi i umjesto toga milijarde dolara i kritični resursi usmjerili bi se u zajednice diljem zemlje i njihovu borbu s oploidnom krizom“, ustvrdio je predsjednik uprave Steve Miller.

Kompanija je agresivno oglašavala svoj opioidni analgetik OxyContin, prikazujući ga kao efikasan lijek protiv bolova. Sada se taj lijek dovodi u vezu s naglim povećanjem broja smrtnih slučajeva od prekomjerne konzumacije opioida u SAD-u. Procjenjuje se da je ovisnost o opioidnim lijekovima protiv bolova u razdoblju do 1999. do 2017. prouzročila gotovo 400 tisuća smrtnih slučajeva u SAD-u.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.