29.08.2019 08:06
BRUXELLES, 28. kolovoza 2019. (Hina/Reuters) - Kreditiranje kućanstava u eurozoni blago je ubrzalo u srpnju, dosegnuvši najvišu stopu rasta u razdoblju nakon završetka financijske krize 2009. godine, pokazali su u srijedu podaci Europske središnje banke (ECB).
Krediti kućanstvima porasli su u prošlom mjesecu 3,4 posto na godišnjoj razini, najsnažnije od siječnja 2009. U prethodnom mjesecu uvećani su 3,3 posto.Krediti kompanijama porasli su 3,9 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. To je ujedno najviša stopa njihova rasta u ovoj godini.

Odvojeno je ECB danas objavio i da je pokazatelj novčane mase u opticaju M3 u srpnju porastao 5,2 posto, nakon 4,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. M3 je na glasu kao relativno pouzdan pokazatelj aktivnosti u predstojećem razdoblju.

Novi podaci ECB-a, posebno onaj o povećanju kreditnih plasmana kompanijama, upućuju na zaključak da unatoč posustajanju aktivnosti gospodarstvu eurozone ne prijeti recesija, zaključuje Reuters. Budući da je rast zbog slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima ipak slabiji od trenda u proteklom razdoblju, brojke vjerojatno neće stišati bojazni u ECB-u, čiji će dužnosnici na sjednici u rujnu gotovo sigurno najaviti dodatne poticajne mjere, špekulira Reuters.

Tome valja dodati i skorašnji brexit, vjerojatno bez dogovora, i globalni trgovinski rat koji narušava očekivanja poslovnih čelnika. Njemačka industrija već dulje razdoblje bilježi pad aktivnosti i prijeti opasnost da će se njezina slabost uskoro proširiti na cijelo gosopodarstvo pa i preko granica Njemačke.

U drugom su tromjesečju gospodarske aktivnosti u Njemačkoj smanjene za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj su razini gotovo stagnirale.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.