08.08.2019 12:00
ZAGREB, 8. kolovoza 2019. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog osmero radnika za otvaranje stečaja nad Riz odašiljačima d.d. na temelju neisplaćenih plaća za prosinac 2018. te siječanj i svibanj ove godine u ukupnom iznosu od oko 190.000 kuna.
Prijedlog radnika uslijedio je nakon što je Financijska agencija (Fina) u veljači podnijela prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kako su Riz odašiljači tada imali neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu od 9,14 milijuna kuna.Prema tada dostupnim podacima Riz odašiljači su imali 107 zaposlenih te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina je navela kako ne raspolaže drugim podacima o imovini Riz odašiljača.

Riječ je o poznatoj zagrebačkoj tvrtki osnovanoj 1948. od kada djeluje kao jedini proizvođač radiodašiljačke opreme u ovom dijelu Europe i kao jedan od malobrojnih u svijetu s tim proizvodnim programom.

Tvrtka je proizvela i instalirala preko 1000 odašiljača velikih snaga u više od 50 zemalja svijeta, a svoj proizvodni program započela je još 1949. potpisivanjem ugovora i isporukom radioodašiljača za tadašnji Radio Zagreb. Nakon toga isporučivali su opremu na području cijele Jugoslavije uključivši i odašiljače za Radio Ljubljanu i Radio Beograd.

Riz odašiljači bili su i iznimno uspješni na stranim tržištima – prije pedeset godina isporučili su odašiljače za All India Radio, a uz podršku Siemensa i odašiljače za West German Radio Broadcasting Network, nakon čega su se probili u pedesetak zemalja svijeta i 70-ih godina prošlog stoljeća bili najveći hrvatski izvoznik. 

Posljednjih godina tvrtka je u javnosti zapamćena po prosvjedima pred Vladom jer su radnici više puta demonstrirali tražeći da im Vlada proda dionice – odnosno većinske državne udjele po povlaštenoj cijeni protiveći se podjeli dionica braniteljima.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.