26.07.2019 07:00
ZAGREB, 25. srpnja 2019. (Hina) - Trgovački sud u Osijeku u četvrtak je naložio Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Slavonskom Brodu da nakon nedavne obustave stečajnog postupka isplati 5000 kuna vjerovniku koji je podnio prijedlog za pokretanje stečaja župe koja je dugovala više od 300.000 kuna.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je u lipnju bio obustavljen skraćeni stečaj budući je predstavnik župe dostavio potvrdu Financijske agencije (Fine) da taj dužnik više nema nepodmirenih obveza koje su donedavno bile utvrđene u iznosu preko 300.000 kuna te da više nema blokiran račun.

Mogućnost stečaja uslijedila je nakon što je sredinom travnja bio objavljen oglas i zahtjev Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka u kojem se navodilo i kako Župa Uznesenja BDM, na temelju dostupnih podataka, nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci.

Kako je kasnije objavljeno u medijima župni dug je nastao temeljem potraživanja četiri osobe iz Slavonskog Broda koje su sredinom 90-ih godina dale zajam za gradnju crkve i župnoga dvora. Novac za gradnju navodno je bio prikupljan na razne načine pa je osim Đakovačko-srijemske biskupije, znatan dio novca osiguran donacijama vjernika, ali i zajmovima.

Mediji su pisali i da Crkva nije vratila zajam ljudima koji su taj spor pokušavali riješiti mirnim putem, ali nisu uspjeli te su 2006. podigli tužbu. U međuvremenu je slučaj tri puta vraćan na ponovno suđenje te je presuda u korist zajmodavaca postala pravomoćnom 2017.

Kako je iznos duga bio puno veći, vjerovnici su morali posegnuti za ovrhom pa je glavnina duga u međuvremenu naplaćena, ali je nenaplaćeno ostalo spornih 303.852 kune zbog kojih je Župa Uznesenja BDM zamalo završila u stečaju.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.