25.07.2019 07:00
ZAGREB, 24. srpnja 2019. (Hina) - Kraš grupa u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 11,6 milijuna kuna, što je za 12,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u srijedu objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te konditorske industrije. 
Konsolidirani prihodi Kraš grupe u prvom su polugodištu iznosili 465,3 milijuna kuna, što je rast za 3,6 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 3,4 posto, na 451,3 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, prihodi od prodaje Kraš grupe su iznosili 457,7 milijuna kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 241,7 milijuna kuna i veći je za 2,8 posto. Istodobno, prihod od prodaje u inozemstvu je iznosio 216 milijuna kuna i veći je za 5,5 posto. 

Kako se navodi u izvješću, u prvom je polugodištu zabilježen količinski rast prodaje i na domaćem i na inozemnom tržištu. Domaće tržište je poraslo 3,6 posto, odnosno prodano je 282 tone više nego u istom razdoblju lani, dok je izvoz povećan 1,9 posto. Rast prodaje bilježe regionalna tržišta Slovenija, BiH, Makedonija i Srbija te tržišta zapadne, srednje i jugoistočne Europe.

Od početka godine ostvarena je i suradnja s kupcima novih tržišta tako da su početne količine plasirane u Izrael, Kuvajt, Libiju i Albaniju, ističu iz Kraša.Napominju i kako su, sukladno prodaji, veći proizvodni rezultati ostvareni u svim tvornicama - u Krašu Zagreb kao i članicama Kraš Grupe - Miri iz Prijedora i Karolini iz Osijeka.

U izvješću se navodi i da je početkom godine započeo novi investicijski ciklus kojim se prate dinamični tržišni zahtijevi s ciljem unaprjeđenja proizvodnih procesa te širenja tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja što će dodatno povećati kvalitetu gotovih proizvoda.

"Tijekom prvog polugodišta 2019. realizacija investicija obavlja se u dva smjera - ulaganjem u novu opremu i ulaganjem u modernizaciju te unapređenje postojeće opreme i to u svim tvornicama - u Zagrebu, Prijedoru i Osijeku", navodi se.

Podaci za matičnu kompaniju, Kraš d.d. pokazuju da je u prvom polugodištu ostvarena neto dobit od 7,6 milijuna kuna, što je rast od 17,2 posto. Ukupni su prihodi pritom iznosili 397,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi 387,7 milijuna kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.