24.07.2019 08:43
WASHINGTON, 23. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je blago snizio procjene rasta za globalno gospodarstvo u 2019. i 2020. godini, upozoravajući da bi nove američke i kineske carine, carine na automobile ili neuređen brexit mogli dodatno usporiti rast, oslabiti ulaganja i izazvati poremećaje u lancu nabave.
U ažuriranim procjenama za svjetsko gospodarstvo MMF ističe da su negativni rizici ojačali te sada predviđaju rast globalnog gospodarstva od 3,2 posto u ovoj godini i od 3,5 posto u 2020. godini. Time su snizili za po 0,1 postotni bod proljetne procjene iz travnja ove godine, a po četvrti put su snižene od listopada prošle godine.

Ažurirane prognoze MMF-a obuhvaćaju najveća gospodarstva, skupine gospodarstava i svijet u cjelini.MMF ističe da pokazatelji objavljeni od početka godine i općenito slabija inflacija ukazuju na slabiju od očekivane globalnu aktivnost, pri čemu trgovina i napetosti na tehnološkom planu te jačanje dezinflacijskih pritisaka predstavljaju rizike u budućnosti.

Ujedno, MMF je snizio prognoze rasta globalne trgovine u 2019. godini za 0,9 postotnih bodova, na 2,5 posto. Trgovina bi se trebala oporaviti u idućoj godini i porasti za 3,7 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši ipak raniju procjenu za oko 0,2 postotna boda. Rast obujma trgovine u prvom je tromjesečju ove godine posustao, skliznuvši na oko 0,5 posto, objavio je nadalje MMF, ističući kako je usporavanje tih aktivnosti najviše pogodilo azijska gospodarstva u nastajanju.

“Glavni je faktor rizika za globalno gospodarstvo što takav nepovoljni razvoj situacije, uključujući daljnje američko-kineske carine, američke carine na automobile ili brexit bez dogovora, prigušuju povjerenje, slabe ulaganja, premještaju globalne lance nabave i ozbiljno usporavaju globalni rast ispod osnovne razine”, zaključuju u MMF-ovim najnovijim prognozama.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.