23.07.2019 07:00
LONDON, 22. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, no kreće se unutar uskog raspona dok investitori čekaju smjernice iz najznačajnijih središnjih banaka, a prva na redu je ovotjedna sjednica Europska središnje banke (ECB).

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,1217 dolara, pritisnut jačanjem dolara uslijed novih napetosti na Bliskom istoku. U azijskom se trgovanju eurom nakratko trgovalo po 1,1208 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je uvećan blagih 0,1 posto, na 97,199 bodova.

Analitičari kažu da je dolar ojačao zbog statusa utočišta za vrijeme većih neizvjesnosti, uslijed jačanja napetosti u Hormuškom tjesnacu, jednom od najvažnijih svjetskih koridora za prijevoz nafte.Dolar je prema jenu ojačao 0,2 posto, na 107,91 jena, nakon što je u ranijem trgovanju nakratko premašio 108 jena.

Valutni tečajevi posljednjih se tjedana drže uglavnom unutar uskog raspona kretanja, jer investitori nove smjernice čekaju od središnjih banaka. Očekuje se da će i američka središnja banka Fed i ECB ići u smjeru labavljenja monetarne politike pa to više manje poništava utjecaj na kretanje tečaja eura i dolara.

Očekivanja smanjenja kamatnih stopa za pola postotna boda na sjednici Feda krajem srpnja oštro su se u međuvremenu smanjila, i to sa 71 posto u prošlom tjednu, na 18,5 posto u ponedjeljak.Sjednica ECB-a je u četvrtak, dok će Fed idući tjedan održati redovnu sjednicu, kao i japanska središnja banka Bank of Japan.

Švicarski franak skliznuo je s novih najviših razina u dvije godine prema euru, od 1,1013 franaka za euro. Jutros je prema euru oslabio 0,1 posto te se njime trgovalo po 1,1023 franaka za euro.Funta je skliznula ispod 1,25 dolara, oslabivši za 0,2 posto prema dolaru te se njome trgovalo po 1,2483 dolara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.