11.07.2019 09:00
SPLIT, 10. srpnja 2019. (Hina) - Na prvom ročištu predstečajnog postupka nad Brodotrogirom d.d. na splitskom Trgovačkom sudu u srijedu su utvrđene tražbine 145 vjerovnika ukupnog iznosa 910,8 milijuna kuna, a osporene tražbine iznose 511,5 milijuna kuna, izvijestili su s toga suda.
Najveće dvije utvrđene i priznate tražbine su one koje je prijavila Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), od kojih jedna, kako je navedeno u sudskoj tablici, iznosi 337,1 milijun kuna, a druga 202,5 milijuna kuna.

Za vjerovnika Centralstaal B.V. Osloweg utvrđena je priznata tražbina od 20,2 milijuna kuna.Među utvrđenim tražbinama je i ona koju je prijavilo Ministarstvo financija a koja, kako je rečeno, iznosi oko 7,9 milijuna kuna.

Najveća osporena tražbina iznosi 510,9 milijuna kuna koju, kako je rečeno na današnjem ročištu, potražuje Zagrebačka banka za Jugobanku - Glavnu filijalu Split, no ona je pravomoćno odbijena.

Stečajni sudac Velimir Vuković je najavio kako bi predstečajni postupak nad Brodotrogirom d.d. mogao biti završen, "u kasnu jesen ili pred kraj ove godine". Objasnio je da nakon današnjeg ročišta sud donosi rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Kada to rješenje postane pravomoćno, predstečajni dužnik obvezan je sudu dostaviti izmijenjeni plan restrukturiranja i predstečajni sporazum koji će sadržavati utvrđene i osporene tražbine iz rješenja. 

Nakon toga slijedi glasovanje vjerovnika o predstečajnom sporazumu i planu restrukturiranja.Brodotrogir je 8. ožujka podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ali je sud tada zatražio dopunu, jer nije bio dostavljen plan restrukturiranja.

Brodotrogir d.d. u stopostotnom vlasništvu ili 51-postotni udio ima u 12 tvrtki, a grupa zapošljava oko 700 radnika.

U vlasništvu je (95,24 posto) Kermas energije, tvrtke kojoj je vlasnik Danko Končar, a krajem veljače imao je 84 zaposlenih.

Među najvažnijim tvrtkama kojima je stopostotni vlasnik Brodotrogir d.d. je Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., u kojoj je i ostala brodograđevna djelatnosti.

I Hrvatska je brodogradnja Trogir 20. ožujka predala Trgovačkom sudu zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe, a sud je rješenjem od 18. travnja otvorio predstečajni postupak te je ročište radi ispitivanja tražbina zakazao za 16. srpnja.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.