10.07.2019 07:45
ZAGREB, 9. srpnja 2019. (Hina) - Kapital za razvoj malih i srednjih poduzeća treba potjecati iz više izvora, a pritom Londonska burza može odigrati važnu ulogu, istaknuto je u utorak na konferenciji "Capital Markets Day" u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte i London Stock Exchange grupe.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić poručuje da se, s obzirom na gospodarski rast i njegovu strukturu, stvari u Hrvatskoj mijenjaju na bolje, no ipak se financiranje malih i srednjih poduzeća i nadalje ponajviše temelji na zaduživanju.

Ocijenivši da dužnički kapital nije dovoljan za kvalitetan razvoj cjelokupnog gospodarstva, kao potrebne apostrofira vlasnički te equity kapital, pri čemu ocjenjuje da tržište u Hrvatskoj očigledno postaje sve više svjesno toga. Smatra i da sudjelovanje predstavnika Londonske burze na konferenciji govori u prilog tome da je Hrvatska interesantno tržište.

Kazao je i da je kroz uspostavu inovacijskog sustava u Hrvatskoj u manje od šest mjeseci, a u suradnji više od 200 eminentnih gospodarstvenika, generiran investicijski potencijal od gotovo šest milijardi kuna. "Taj potencijal netko treba pokriti, a inovativne ideje zasigurno ne čekaju godinama da se realiziraju. Na takve aktivnosti treba reagirati brzo i efikasno", poručuje Antonić te dodaje da pritom treba iznaći modele financiranja iz različitih smjerova, uključujući i one putem suradnje Zagrebačke i Londonske burze.

Ističe da cijela EU vapi za equity kapitalom u području "scale up-a", odnosno dodatnog razvoja i osnaživanja tvrtki, pri čemu se ti iznosi kreću u rasponu od 50 do 100 milijuna eura.

Rimac Automobili su takav slučaj u Hrvatskoj, navodi Antonić, dodavši da je ta kompanija u EU tek djelomično uspjela pronaći traženi kapital, a da je glavnina vlasničkog kapitala u tu tvrtku došla s Istoka. I na EU i na Hrvatskoj je da se stvore uvjeti za lakše i efikasnije djelovanje venture kapital fondova i sličnih mehanizama, poručuje Antonić, kazavši da je to bitno za zadržavanje tih kompanija u Europi, kako ne bi otišle u SAD ili na Istok.

"London i dalje vodeći financijski centar u svijetu

"Voditelj Grupe Londonska burza za srednju i južnu Europu Axel Kalinowski istaknuo je da Londonska burza postoji više od 200 godina, na njoj je izlistano oko 2.100 kompanija iz različitih sektora, različitih veličina i stupnjeva razvoja, a dolaze iz svih dijelova svijeta.

Burza kompanijama prije svega služi za širenje, osnaživanje rasta i razvoja, odnosno prikupljanje kapitala za ulaganja u nova poslovanja, a također im omogućuje i vidljivost i kredibilnost, kaže Kalinowski. Ističe da je Londonska burza dinamična i brzorastuća institucija, pa je tako u posljednjih osam godina vrijednost dionica na njoj porasla za više od 900 posto.

U Hrvatskoj je istaknuo suradnju sa Zagrebačkom bankom, dok je od ostalih kompanija iz regije naveo i Novu Ljubljansku banku (NLB), koja se također vrlo uspješno izlistala na Londonskoj burzi i prikupila značajnu količinu kapitala.Veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Andrew Dalgleish kazao je da je Britanija trenutno suočena s brexitom, što je realnost o kojoj treba govoriti, a čiji ishodi su trenutno neizvjesni.

"No unatoč brexitu, London je i dalje vodeći financijski centar u svijetu", poručuje Dalgleish. Pritom ističe da je London najveći globalni neto izvoznik financijskih usluga u svijetu, britanski bankarski sektor je najveći u Europi, a London apostrofira i kao predvodnika u trgovini na međunarodnim financijskim tržištima te deviznim tržištima.

Kaže da se s gotovo dvostruko većim iznosom američkih dolara trguje u Londonu nego u SAD-u, dok je iznos trgovanih eura više no dvostruko veći u odnosu na eurozonu. Te brojke ocjenjuje impresivnima te kaže da mogu biti ponosni na ono što London kao financijsko središte može postići za razvoj nečijeg poslovanja. No, kaže i da nije sve ni u brojkama, već i u iskustvu i stručnosti koje London može ponuditi za unaprjeđenje nečijeg poslovanja.

Vratiti povjerenje u hrvatsko tržište kapitala

Partnerica u Deloitteu Vedrana Jelušić Kašić kazala je da tema tržišta kapitala nije samo bitna za kompanije koje traže kapital, već i za nacionalna gospodarstva, s obzirom da ona osiguravaju uravnoteženije izvore financiranja, a omogućuju i priljev kapitala od međunarodnih ulagača.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman je poručio da podržava ovakve konferencije, u kontekstu i toga što se hrvatsko tržište kapitala nakon deset godina nalazi u fazi kada pokušava ostvariti rast i oporavak. Kaže da su za to u posljednjih deset godina postojale tri prilike, no kako zbog globalne financijske krize, zatim uvođenja poreza na kapitalnu dobit te naposljetku slučaja Agrokor, to se nije dogodilo.

To je sve skupa dovelo do gubitka povjerenja u hrvatsko tržište kapitala, napominje Žigman, a vjeruje da će današnja konferencija i nove ideje koje će moći čuti od partnera s Londonske burze, Zagrebačkoj burzi pomoći da povrati to povjerenje.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.