04.07.2019 07:30
ZAGREB, 3. srpnja 2019. (Hina), Hrvatska se prema dohodovnim nejednakostima nalazi na razini europskog prosjeka, no tu se ne računa dohodak od imovine, objavio je u srijedu Večernji list.
Petina populacije s najvišim dohocima zarađuje pet puta više od petine populacije s najnižim dohocima u zemlji, navodi Državni zavod za statistiku u najnovijim pokazateljima siromaštva za 2018.

Kvintilni omjer za 2018. iznosi pet te posljednje tri godine stagnira, navodi dnevnik.Najveći raspon petine najbolje i najslabije plaćenih imali smo 2011. godine i iznosio je 5,6, ali se od tada smanjuje.

Najslabije izražene dohodovne nejednakosti imaju Slovenija, Češka, Finska, Slovačka i Island gdje petina najbolje plaćenih zarađuje tek oko tri puta više od građana s najnižim dohocima.

U Sloveniji je to 3,4 puta. Na drugom su kraju Baltičke zemlje te Bugarska i Rumunjska gdje je ta razlika jedan prema sedam do jedan prema osam.

"U Hrvatskoj posljednjih godina dolazi do blagog smanjenja ekonomske nejednakosti prema dohodovnom cenzusu što se može pripisati povećanju neoporezivog dohotka i minimalne plaće", komentirao je za Večernji Zdenko Babić, profesor na Pravnom fakultetu.

Usporedba s prethodnim godinama pokazuje nešto brži tempo povećanja nižih dohodaka. Prosječna se plaća prošle godine kretala oko 6 tisuća kuna neto, a prosječna mirovina oko 2400 kuna.

Dvije trećine zaposlenih zarađuje manje od prosjeka. Državni zavod za statistiku navodi da je prva petina građana s najnižim ekvivalentnim dohocima lani raspolagala s prosječnih 30 tisuća kuna godišnjeg dohotka, dok su u petom najbolje plaćenom razredu (kvintilu) bila kućanstva čiji je ekvivalentni dohodak bio više od 76 tisuća kuna, piše Večernji list.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.