01.07.2019 11:11
RIJEKA, 1. srpnja 2019. (Hina), Sindikalni odbor za opstojnost „3. maja“ uputio je u ponedjeljak vjerovnicima tog brodogradilišta, koji još nisu povukli ovrhe, još jednu zamolbu da to učine što prije kako bi se deblokirao račun 3. maja.
„Prema sadašnjim podacima, jedan dio vjerovnika je iskazao spremnost za deblokadu računa u cilju nastavka poslovanja u '3. maju'. I brodovlasnici koji su predali svoje ponude za dovršetak gradnje brodova iskazuju neupitnu želju za nastavkom suradnje i proizvodnje u '3. maju,'“ naveli su iz Sindikalnog odbora.

Ističu da će „otvaranjem stečaja nad  '3. majem'  4.srpnja svi dionici procesa financijski biti na većem  gubitku nego u slučaju nastavka poslovanja bez stečaja te da bi tu činjenicu svi trebali prepoznati i postupiti, ne samo u interesu '3.  maja',  već prvenstveno u vlastitom interesu.

"Iz Sindikalnog odbora navode da "3. maj" sadašnjim radom na visokim temperaturama i bez plaća dokazuje da nije zavario svoja vrata i odustao od borbe za škver  te da će radnici prvi podmetnuti svoja leđa kako bi se brodogradilište izvuklo iz gliba u koji je gurnuto  od strane svog vlasnika.

„Nažalost, sav trud i napor radnika kao i već iskazan interes brodovlasnika neće biti dovoljni ne iskažu li nam i svi naši vjerovnici povjerenje da kroz nastavak poslovanja možemo pronaći načine za financijski oporavak i namirenje svojih obveza prema svim vjerovnicima." stoji u pismu Sindiklanog odbora za opstojnost 3. maja.

"Prije nekoliko dana predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora "3. maja" Juraj Šoljić pozvao je vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke, ističući da je to jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja, nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova. 

Poziv je uputio, kako je naglasio, uoči stečajnog ročišta za Brodogradilište "3. maj" najavljenog za 4. srpnja.Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju ponovno je u početku lipnja odgođeno, ovoga puta za 4. srpnja, jer se, kako je rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u „3. maju.“

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.