28.06.2019 07:30
BRUXELLES, 27. lipnja 2019. (Hina), Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana su u lipnju pod utjecajem pojačanog pesimizma u maloprodaji dok je povjerenje potrošača dosegnulo novu najvišu razinu otkada u Europskoj komisiji prate te pokazatelje, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće.
Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 112,2 boda, izračunali su u Europskoj komisiji. U svibnju ESI je zabilježio isti bodovni rast. Najviše su u lipnju pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 2,9 bodova u odnosu na svibanj, na 5,2 boda.Veći su pesimizam iskazali i čelnici u proizvodnom i uslužnom sektoru.

Tako je indeks u industriji oslabio 1,8 bodova, na 5,2 boda. U uslužnom sektoru pao je za 1,4 boda, na 21,1 bod.Raspoloženje među potrošačima dosegnulo je pak u mjesecu na izmaku novu najvišu razinu otkada su u Komisiji počeli pratiti te pokazatelje, od minus 1,8 bodova.

Time je vrijednost indeksa porasla za 0,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec.Blago su u lipnju poboljšana i očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,3 boda u odnosu na svibanj, na 16 bodova.Industrija izvor pesimizma u EUNa razini Europske unije ESI je u lipnju pao za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 102,3 boda, procjenjuju u Komisiji.

Najizrazitije su pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i maloprodaji, očitovana u klizanju indeksa za 2,3 odnosno 1,3 boda. Splasnulo i raspoloženje potrošača i poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, čiji su indeksi pali za 0,7 odnosno 0,4 boda u odnosu na svibanj.

Jedina je svijetla točka bio građevinski sektor sa zamjetno poboljšanim očekivanjima, iskazanim u rastu indeksa za 0,9 bodova.

Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu Unije indeks ekonomske klime u Poljskoj poskočio je za 1,9 bodova u odnosu na prošli mjesec dok je britanski zabilježio osjetno skromniji rast, za samo 0,6 bodova.... i u eurozoniIndeks ekonomske klime u eurozoni također je osjetno pao u lipnju, za 1,9 bodova, na 103,3 boda.

Najviše su pritom pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u industriji, čiji je indeks pao za 2,7 bodova u odnosu na svibanj, najviše u proteklih oko osam godina, primjećuju u EK. Izrazito je oslabilo i raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u klizanju indeksa za 1,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, te među potrošačima, čiji je indeks pao za 0,7 bodova.

Prevladavajući pesimizam nisu značajnije ublažila ni osjetno poboljšana očekivanja čelnika u građevinskom sektoru, iskazana u skoku indeksa za 3,6 bodova, ni pojačani optimizam u maloprodaji, čiji je indeks porastao za jedan bod. Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše pogoršano raspoloženje u njemačkom gospodarstvu, uz pad ESI-ja za 2,9 bodova u odnosu na svibanj.

Sliljedi Italija s padom indeksa za 1,5 bodova te Francuska čiji je ESI smanjen u odnosu na svibanj za jedan bod.Odvojeno je izvješće EK pokazalo i pogoršanu poslovnu klimu u eurozoni u lipnju, uz pad odgovarajućeg indeksa BCI za 0,13 bodova u odnosu na svibanj, na 0,17 bodova.

Pogoršana su očekivanja menadžera o proizvodnji u predstojećem razdoblju i njihova ocjena ukupnih i knjiga izvoznih narudžbi i razine zaliha. Poboljšanje u odnosu na prošli mjesec zabilježeno je tek u menadžerskim ocjenama proizvodnje u prethodnom razdoblju, napominje EK.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.