26.06.2019 08:38
TOKIO, 26. lipnja 2019. (Hina/Reuters), Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je splasnula nada ulagača da će američki Fed već u rujnu agresivno smanjiti kamatne stope.MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,2 posto.
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle. Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji znatni pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, što je posljedica suzdržanog govora predsjednika Feda Powella na jednom poslovnom skupu o mogućnostima smanjenja ključnih kamatnih stopa.

Powell je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata. Powell je također istaknuo da je Fed nezavisan i izoliran od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao središnju banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da Fed „na zna što radi”.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je, pak, u intervjuu za Bloomberg kako smatra da Fed ne treba smanjiti kamate za pola postotnog boda na sjednici u srpnju. Nakon prošlotjedne sjednice, čelnici Feda poručili su da će 'djelovati prikladno' kako bi održali rast gospodarstva, što je potaknulo špekulacije da bi Fed do kraja ove godine mogao smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti. No, sada je optimizam ulagača splasnuo. Trgovci na tržištu novca sada procjenjuju kako šanse da će Fed u srpnju smanjiti kamate za pola postotnog boda iznose samo 27 posto, dok su još jučer procjenjivali da izgledi za to iznose 42 posto.

„Powellovi komentari nisu promijenili očekivanja da će Fed smanjiti kamate prije ili kasnije, no ipak su blago negativno utjecali na tržišta dionica”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Podršku tržištu pružala je posljednjih dana i nada ulagača da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem ovoga tjedna Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

No, po tom pitanju nema ništa novog, pa je splasnuo optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. „U fokus sada ulazi skup G20. Tržišna očekivanja u vezi značajnijeg napretka u trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine su prilično niska, pa bi svaka pozitivna vijest dobro utjecala na raspoloženje ulagača”, kaže Ichikawa. Dolar blago ojačaoA na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao nakon Powellovih komentara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,15 posto, na 96,29 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 107,35. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,05 posto, na 1,1357 dolara.Cijene su nafte, pak, jutros znatno porasle, što se zahvaljuje jučer objavljenom izvješću o padu zaliha nafte u SAD-u. Na američkom je tržištu cijena barela skočila gotovo 2 posto, na 59,05 dolara, najvišu razinu u četiri tjedna.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.