20.05.2019 08:29
ZAGREB, 20. svibnja 2019. (Hina) - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bilo 183.356 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.498 zaposlenih više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 
U obrtu je krajem ožujka bilo 163.830 zaposlenih, što je 1,4 posto ili 2.293 više nego u veljači. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je povećan za 205 osoba, na njih 19.526. Statistika pokazuje i da je broj zaposlenih porastao u 17 područja djelatnosti, i to od 0,5 posto u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji te financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, do 3,4 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.  

Tako je, primjerice, u djelatnosti prerađivačke industrije krajem ožujka bilo 26.428 zaposlenih, odnosno 0,5 posto više nego mjesec ranije, kao i u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja gdje je bio 1.041 zaposlen.    Isto tako, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem ožujka bilo je 24.382 zaposlenih, 3,4 posto više nego u veljači, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima, koje imaju isto povećanje postotka broja zaposlenih, njih 4.626.  

Pad broja zaposlenih zabilježen je u dva područja djelatnosti, i to od 0,6 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 1,4 posto u djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe, gdje su krajem ožujka bile zaposlene 2.033 osobe. S druge strane, u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi krajem istog mjeseca bilo je zaposleno 12.009 djelatnika, 71 manje nego prethodnog mjeseca.   

Prema županijama, porast zaposlenih bilježi se u svim županijama, i to od 0,2 posto u Zagrebačkoj županiji do 3,6 u Ličko-senjskoj. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.